Države članice Evropske unije morajo do 14. junija prihodnje leto v svojo zakonodajo vključiti tako imenovano Direktivo o zajtrku (Breakfast Directive) v nacionalno zakonodajo. Direktiva med drugim predvideva spremembe pri živilih z visoko vsebnostjo sladkorja in živilih, pri katerih je vsebnost sladkorja zmanjšana.
"Potrošniki so vedno bolj ozaveščeni tudi glede vnosa sladkorja, zato direktiva predpisuje transparentno označevanje sadnih sokov z zmanjšano vsebnostjo sladkorja in s tem omogoča potrošnikom ozaveščeno izbiro proizvodov. Z višjo vsebnostjo sadja v marmeladah, džemih, ekstra marmeladah in ekstra džemih direktiva povečuje kakovost tovrstnih proizvodov, saj se posledično zmanjšuje količina dodanega sladkorja," razlagajo na ministrstvu za kmetijstvo.
Znižana vsebnost naravno prisotnih sladkorjev
Pijača z nazivom sadni sok mora biti stoodstotno narejena iz sadja in biti brez dodanega sladkorja. Sokovi, ki tega kriterija ne izpolnjujejo, morajo biti označeni kot sadni nektar ali sadna pijača.
"Proizvodi, ki so označeni kot sadni sokovi, že sedaj vsebujejo le naravno prisotne sladkorje. Direktiva omogoča proizvajalcem, da z različnimi metodami znižajo vsebnost naravno prisotnih sladkorjev, pri čemer morajo ta novi tip proizvodov ustrezno označiti," pojasnjujejo na ministrstvu. "Proizvajalci bodo v primeru ustrezno zmanjšane količine sladkorja v sadnih sokovih, to morali označiti z ustreznim slovenskim prevodom trditve. Sadni sokovi z vsaj 30-odstotno zmanjšano vsebnostjo sladkorja bodo označeni z eno od trditev "sadni sok z manj sladkorja", "sadni sok z manj sladkorja iz koncentrata", "zgoščeni sadni sok z manj sladkorja".
Direktiva se začne uporabljati 14. junija 2026 s tem, da se bodo lahko vsi proizvodi, ki bodo dani na trg in označeni pred tem datumom v skladu s sedaj veljavno zakonodajo, tržili do porabe zalog.
Za marmelade bo v prihodnje veljalo, da namesto sedanjih 350, vsebujejo 450 ali 500 gramov sadja na kilogram. Zaradi višjega deleža sadja se predvideva, da bo relativni delež sladkorja v teh izdelkih manjši, kar pomaga “zmanjšati sladkor” v končnih proizvodih.
Med je najpogosteje ponarejeno živilo v Evropski uniji. Evropska komisija je med letoma 2021 in 2022 pri 320 vzorcih uvoženega medu in odkrila, da skoraj polovica vzorcev ni ustrezala obstoječim smernicam. Medu so bile dodane druge sestavine. Ponarejenega je bilo tri četrtine medu iz Kitajske, 14 od 15 vzorcev iz Turčije in vsi vzorci iz Velike Britanije.
Popolna sledljivost medu
V Evropski uniji trenutno ni treba navajati izvora medu, zahtevani sta le označbi iz držav EU ali iz držav zunaj EU, v prihodnje pa bo država izvora morala biti navedena biti navedena tudi pri mešanicah medu. Na etiketi bo tako v padajočem vrstnem redu po masnem deležu v odstotku navedeno, iz katerih držav izvira med. Evropska komisija bo uvedla sistem sledljivosti medu, da bi se lažje odkrivale goljufije, kot je mešanje medu z drugimi snovmi.
"Učinek bo viden po nekaj letih"
Države članice naj bi zakonodajo, ki bo omogočila uveljavitev sprememb, pripravile do konca leta. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v fazi priprave popravkov že obstoječih in v fazi priprave osnutkov pravilnikov glede označevanja medu, sokov in marmelad.
Fizične spremembe izdelkov (oznake, recepture) v trgovinah se bodo začele uporabljati po 14. juniju 2026. Učinek na populacijski ravni pričakujejo v nekaj letih, odvisen pa je od tega, v kolikšni meri bodo proizvajalci izvajali redukcije sladkorja.
sergeja.hadner@styria-media.si
evropa - dobro zame??? in bojo odločali kdaj bom šla srat in scat? ma jih vidi kurac. ven iz tega naci dreka