Slovenija
5489 ogledov

Tako bodo širili azilni dom v Ljubljani

azilni dom Anže Petkovšek
Uradu vlade za migrante ne uspe najti nove lokacije za namestitev prebežnikov. V Ljubljani našli zasilno rešitev.

Vlada že dlje neuspešno časa kapacitete za namestitev migrantov, ki prihajajo v Slovenijo. Neuspešni so tako pri iskanju zidanih objektov ter tudi zemljišč, kamor bi postavili zabojnike ali šotore, v katerih bi bivali migranti. Več kot 90 odstotkov jih Slovenijo kmalu zapusti.

Po pregledu oglasov zasebnikov in podjetij so državni organi kot potencialno najbolj primerne ocenili tri razpoložljive kapacitete, ki so jih naknadno preverili še na terenu. "Največji izziv pri odpiranju novih lokacij predstavlja soglasje lokalne skupnosti, ki ga urad za odpiranje novih lokacij načeloma ne potrebuje. Bi pa pomenilo odprtje kapacitete brez podpore lokalne skupnosti težave pri uveljavljanju pravic nastanjenih ter pri sami integraciji oseb v lokalno okolje. Tudi na podlagi omenjenih obiskov so bile identificirane določene lokacije, vendar pa podpore s strani občin še nismo dosegli," pojasnjujejo na uradu, ki ga vodi Katarina Štrukelj.

Na prostoru za 350 ljudi, bivalo več kot 1200 ljudi

Ob jesenskem migracijskem valu je tako v ljubljanskem azilnem domu, ki sicer sprejme 350 ljudi, bivalo več kot 1200 prebežnikov. Prostore so tako preuredili, pripeljali dodatna ležišča, namestili zaboljnike in najeli manjši šotor. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob tem ugotovil, da tak sistem reševanja prostorske stiske ni primeren. Ob tem je opozoril na pravico nastanjenih ljudi do dostojanstva, zasebnosti in varnosti.

Zaradi zaostrenih razmer na Bližnjem vzhodu ter napovedane selitve prebežnikov iz Italije v begunska taborišča v Albaniji, je nov večji migracijski val pričakovati spet spomladi. 

"Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je dolžan poskrbeti za ustrezno oskrbo in nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito," poudarjajo v uradu. "Z namenom, da bi izboljšali nastanitvene pogoje, bomo, v kolikor bo potrebno še dodatno preuredili prostore v obstoječem azilnem domu."

Zemljišče nasproti azilnega doma nameravajo uporabiti za logistične dejavnosti in organiziranje prostočasnih aktivnosti prosilcev za mednarodno zaščito v primeru, da bi bilo to potrebno. Parcela nasproti azilnega doma bo, v kolikor bo potrebno služila tudi kot parkirišče  za službena vozila Urada.

Dodatni zabojniki na sedanje parkirišče

Na sedanje parkirišče, ki je v sklopu urada, pa bo urad, v kolikor bo potrebno, uporabil za postavitev dodatnih bivalnih zabojnikov, ki so namenjeni začasni nastanitvi. "Trenutno je kapaciteta azilnega doma približno 500, s temi začasnimi bivalnimi zabojniki jo bomo lahko dodatno povečali, v primeru da bo to potrebno. Urad skladno s potrebami išče nove lokacije, gradnja novega azilnega doma trenutno ni v načrtu," so sporočili z urada. 

dezurni@styria-media.si