Slovenija
9779 ogledov

Tako bodo spremenili pravila o štempljanju

Profimedia
Beleženje točnih minut odmora najverjetneje ne bo več potrebno.

Minilo je tri mesece od začetka uporabe razvpite novele zakona o evidencah delovnega časa zaposlenih v podjetjih, za katero je ministrstvo kaj hitro napovedalo, da jo bo treba spremeniti.  Osnutek sprememb so zdaj pripravilo in ga na ločenih sestankih tudi že predstavili delodajalcem in sindikatom. Skupni sestanek socialnih partnerjev na to temo bo jutri.

Osnutek sprememb zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki ga je pred časom pridobila STA, med drugim predvideva spremembe definicije delavca, za katerega se zahteva evidentiranje, in sicer na način, da bi bilo zajetih manj delavcev.

Uvaja tudi razrahljanje nabora podatkov za dnevni vpis v evidenco. V gradivu je namreč predlagano črtanje evidentiranja odmora, evidentiranje nekaterih drugih podatkov pa bi bilo mogoče drugače urediti s kolektivno pogodbo dejavnosti.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so sicer za STA pojasnili, da pozdravljajo vsakršno spremembo, ki odpravlja nepotrebne birokratske in neživljenjske ovire. V praksi se je namreč po njihovih besedah izkazalo, da so nekatere rešitve iz zadnje novele neživljenjske in neizvedljive. Glavni izvršni direktor GZS za socialni dialog Mitja Gorenšček je tako dejal, da jim popuščanje pri evidentiranju odmora ne zadošča.

Direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger je ob tem za Dnevnik pojasnil, da evidentiranja odmora kot kaže ne bo več, kosenza glede glavnega problema, to je evidentiranja časa prihoda in odhoda z dela ter vmesnih odhodov in prihodov, pa da še niso desegli.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 11
  • jakec1575 21:10 07.marec 2024.

    stempljanje ni samo ovira. zagotavlja tudi varnost dostopa, delavec je na delovnem mestu zavarovan. recimo stempljanje ne ujame goljufivih zdravnikov, ki so ze v privat, ko jih sestra potegne za nadure. tem bi jaz kar cip v roko vgradil, ker ...prikaži več so pokvarjeni in ropajo javno denar za rento.

  • Grof 20:18 07.marec 2024.

    Nesramno poslanko svobode Kozlovič, ki dejansko navadna sončna koza, je treba dobro poštemplati, rabi dobrega Ovna, desno roko Šarca

  • Pepe007 13:30 07.marec 2024.

    Vsa ta zakonodaja je zato, da bi nekdo iz udobja pisarne (po možnosti kar AI) ugotovil, da nekaj ni OK. Ampak v primeru tega zakona, vsako podjetje zlahka vodi evidence, ki nimajo veze z dejanskim stanjem. Tudi po stari zakonodaji ...prikaži več se je dalo ugotavljati kršitve, ampak je bilo treba na teren. Zoprno, mar ne? Laziti po mokrem okrog gradbišča, preverjati, če gre za nadure, kako je z delovnimi dovoljenji ... Je pa zakon super za tiste, ki prodajajo sisteme za evidentiranje delovnega časa :)