Slovenija
664 ogledov

Tako bomo urejali uradne zadeve

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Preverili smo, kako bodo ob ponovnem zaprtju države obratovale banke, upravne enote in pošta.

Banke

Iz Združenja bank Slovenije so sporočili, da na veliki petek in velikonočni ponedeljek (ki sta dela prost dan) evropski medbančni plačilni sistem ne bo posloval, zato banke in hranilnice v teh dneh ne bodo izvajale medbančnih plačil. Plačilni promet v polnem obsegu bodo banke in hranilnice izvajale v torek, 6. 4. 2021. Izvrševanje takojšnjih plačil pa bo na omenjene dneve potekalo nemoteno.

V času vnovičnega obsežnejšega zapiranja gospodarstva in javnega življenja od 1. do vključno 11. aprila, bodo poslovalnice NLB delovale po rednem urniku, torej kot običajno. Izjeme so njihove poslovalnice UKC, Ikea, E.Leclerc in Litija, ki bodo zaprte. V tem času začasno ne bo poslovala tudi NLB mobilna poslovalnica Bank&Go.

Pri nekaterih bankah je delovni čas poslovalnic prilagojen že od prej, tako sprememb v tem obdobju ne bo. Najbolje je v naprej preveriti delovni čas poslovalnice, ki jo nameravate obiskati. Kljub vsemu institucije pozivajo, da se obisk bank izvaja le v nujnih primerih. Številne bančne storitve se namreč lahko opravijo prek mobilne in/ali spletne banke.

Upravne enote

Od 1. do vključno 11. aprila bo prilagojeno tudi poslovanje organov državne uprave, saj bo po sklepu vlade veliko zaposlenih delalo od doma. V tem obdobju lahko stranke vloge po elektronski poti vlagajo svoje vloge brez kvalificiranega elektronskega podpisa. Tek rokov se ne prekinja, razen, če stranka zaprosi za podaljšanje roka za izpolnitev obveznosti.

V tem času bo na Upravni enoti Ljubljana izvajanje nalog omejeno zgolj na nujne in neodložljive zadeve, na katere se je potrebno predhodno naročiti. Že naročene stranke se morajo prenaročiti na termin po 12. aprilu, razen v nujnih primerih.

Krajevni urad Medvode bo zaprt s petkom, 2. aprila. Do nadaljnjega ostajajo zaprti krajevni uradi Dol pri Ljubljani, Dobrova, Ig, Notranje Gorice, Velike Lašče in Škofljica.

Večina upravnih enot bo delovala po prilagojenem urniku. Na tej spletni strani lahko preverite sporočila glede prilagojenega časa obratovanj posameznih upravnih enot: https://www.gov.si/drzavni-organi/upravne-enote/

Pošta

Poštne storitve bodo potekale nemoteno. Delovni časi ostajajo enaki kot do sedaj, v kolikor pa bi prišlo do sprememb, bodo te objavljene na njihovi spletni strani.

Ostalo

Javni prevoz bo potekal po počitniških voznih redih. Knjižnice, galerije in muzeji se zapirajo, prav tako to velja za verske objekte. Shodi do 10 ljudi ne bodo več dovoljeni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.