Slovenija
6771 ogledov

Tako boste med dopustom lahko gledali nogometne tekme

tzlepotazdravje 21.06.12. plaza, tablica, branje, ipad, foto: shutterstock Shutterstock
Letos boste lahko na poletnem dopustu prvič gledali mobilno televizijo.

Po predpisih EU so morali ponudniki prenehati z omejevanjem dostopa do storitve, če niste v slovenskem omrežju. Tako bodo mnogi na Hrvaškem ali drugje v EU spremljali priljubljene serije, resničnostne šove pa tudi tekme svetovnega prvenstva v nogometu.

A kaj če bo na primer tekma na hrvaškem programu zatemnjena? Zatemni se, ker ima izključne pravice za predvajanje na ozemlju Slovenije drug program, a vi boste na ozemlju Hrvaške. Bodo morali ponudniki tam zatemniti slovenski program?

Če temnimo, temnimo povsod enako

"Običajno imetnik pravic za določen športni prenos na območju Slovenije od nas zahteva temnitev drugih programov, ki prenašajo isti športni dogodek. Lastniki pravic lahko temnitev zahtevajo skladno z obstoječo zakonodajo, mi pa moramo zahtevo upoštevati. Pri tem vedno temnimo izključno na zahtevo lastnika pravic, in sicer le tiste programe in v času, kot je zahtevano, kar pa velja za vse prenosne kanale, prek katerih so te vsebine dostopne, torej tudi za TViN," so pojasnili na Telekomu.

"Naročnik televizije Telekoma Slovenije bo tako lahko tekmo svetovnega prvenstva na Hrvaškem prek TViN-a spremljal na TV-programih, ki so v okviru storitve na voljo in bodo imeli dovoljenje za predvajanje tekme. V kolikor bomo prejeli zahtevo po temnitvi prenosa tekme, bo tekma na določenih TV-programih zatemnjena, in sicer na televizorjih in prek TViN-a enako," pravijo.

Telemach: enako, kot če bi bili v Sloveniji

Na Telemachu pravijo, da bo pri njih enako. "Naši uporabniki lahko v državah EU spremljajo tiste televizijske programe, ki jih vključuje njihova zakupljena programska shema, in tiste, ki jih imajo dodatno naročene. V gostovanju so uporabnikom na voljo vse funkcionalnosti mobilne televizije EON, ki jih lahko uporabljajo v Sloveniji. Tudi glede avtorskih/programskih pravic je enako, kot če bi bil uporabnik v Sloveniji. Se pravi programi, ki so zatemnjeni v Sloveniji, so zatemnjeni tudi v EU, lokacija na to ne vpliva," pravijo.

Mobilno televizijo lahko v drugih državah EU tako kot doma naročniki uporabljajo že od 1. aprila. Količina prenosa podatkov, ki je uporabnikom na voljo v EU gostovanju, je lahko nižja kot doma, a so se količine v primerjavi z lani občutno povečale. 

Tako ima na primer Telekomov paket Svobodni A sedem gigabajtov prenosa podatkov v EU (doma 30), paket A1 Svobodni 30 šest gigabajtov (doma 30) Telemachov Še več pa 4,4 gigabajta (doma 25).

Mobilno televizijo lahko tudi v tujini spremljate na mobitelu, tablici ali računalniku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.