Slovenija
14310 ogledov

Tako dodatno služijo poslanci

državni zbor, poslanci, SD, Levica Anže Petkovšek
Tudi, če delajo še drugje, poslanske plače niso nižje.

Zakon poslancem državnega zbora prepoveduje hkratno opravljanje pridobitne dejavnosti, zaenkrat pa še dopušča izjeme, če gre za zahtevnejša strokovna, znanstvena, pedagoška ali raziskovalna dela. Poslanci v tem primeru lahko opravljajo dodatno dejavnost a največ v obsegu petine polnega delovnega časa potrebnega oziroma določenega za redno opravljanje nalog poslanca.  

Omogočena poklicna kontinuiteta

Poslancem naj bi tako omogočili poklicno kontinuiteto in s tem nadaljevanje poklica po prenehanju poslanske funkcije. V tem sklicu je za to možnost zaprosilo devet poslancev, kar je 20 manj kot v sklicu 2014-2018. Največ jih poleg poslanske funkcije še predava oziroma poučuje. 

Milan Brglez (SD) tako predava na FDV, kjer je bil profesor mednarodnih odnosov že pred izvolitvijo. Maša Kociper (SAB), ki je v parlament prišla kot nadomestna poslanka opravlja zahtevnejša strokovna in pedagoška dela na področju alternativnega reševanja sporov, Jelka Godec (SDS) na Ljudski fakulteti v Šentjurju odrasle uči računalništva, DeSUSov Jurij Lep izobražuje učence, dijake in študente lesne stroke. 

Andreja Zabret iz LMŠ je članica komisije za preverjanje in potrjevanje nacionalne poklicne kvalifikacije pri Državnem izpitnem centru, Andrej Rajh iz SAB ocenjuje raziskovalne, razvojne in demonstracijske projekte. Felice Žiža, poslanec manjšin petino svojega delovnega časa dela kot zdravnik specialist, Violeta Tomić iz Levice pa poleg poslanke ostaja tudi igralka.

Plača ostaja enaka

Ali je petinsko delo poslancev dodatno plačanol je odvisno od pogodbe, a zaradi dela pri drugem delodajalcu poslanci niomajo nižje poslanske plače. Osnovna bruto plača poslanca je 3.661 evrov.

Državni zbor Premoženje poslancev Slovenija Kljub poslanskim plačam malo prihrankov
Komentarjev 21
  • kapibara1 12:35 17.januar 2019.

    Služijo ja, delajo NE

  • klincek 14:54 16.januar 2019.

    Odkar visi ta slika v špajzi so se še molji preselili.

  • matermila 14:22 16.januar 2019.

    Tud Lukec bi delal še malo postrani,pa ne ve česa bi se loto,ko nič drugegaa ne zna,kot jezik sukat.