Slovenija
9164 ogledov

Kljub poslanskim plačam malo prihrankov

Državni zbor Anže Petekovšek
Transparentnost: poslanci in poslanke Levice, LMŠ in NSi razkrili svoje premoženje, v SDS, SAB, SD in DeSUS ga skrivajo.

Poslanci državnega zbora morajo mesec dni po nastopu mandata protikorupcijski komisiji prijaviti podatke o svojem premoženju, le nekateri med njimi so te podatke pripravljeni deliti tudi z javnostjo.

"Tisti, ki smo podatke razkrivali, smo bili tarča očitkov"

Tudi letos svojega premoženja niso hoteli javno razkriti poslanci največje opozicijske stranke SDS, poslanci DeSUSa in Stranke Alenke Bratušek (SAB). Poslanci Socialnih demokratov (SD) so premoženje še lani razkrili, letos ga skrivajo. Kot pravijo, so bili v preteklosti pri tem izjema in zato neupravičeno tarča očitkov. Enako so se odločili tudi poslanci SAB, kjer odgovarjajo, da je njihovo premoženjsko stanje že pod drobnogledom in nadzorom pristojnih, zato ni nobene potrebe, da bi poslanci premoženje razgrnili še pred širšo javnostjo. V SMC, SDS in SNS pa se na naše zaprosilo sploh niso odzvali.

Kot prejšnja leta pa so prijave KPK razkrili poslanci NSi in Levice ter tudi novi poslanci nove parlamentarne stranke Lista Marjana Šarca (LMŠ).

Levica podatke objavila tudi na spletu

Najmanj težav z razkritjem svojega premoženja imajo v Levici, kjer so podatke objavili tudi na spletni strani.

Luka Mesec | Avtor: Anže Petkovšek Izjava Luke Mesca po sestanku s predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Anže Petkovšek
Koordinator Levice Luka Mesec, ki poslansko plačo prejema drugi mandat, nima nepremičnin, premičnin, prihrankov, deležev in delnic nad deset tisoč evri, kolikor je meja, po kateri morajo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) poslanci prijaviti ob nepremičnem tudi svoje premično premoženje. Mesec nima niti dolgov niti kreditov. Take podatke je KPK posredoval tudi lani.

Brez premoženja in prihrankov, ki bi ga morali prijaviti KPK, sta Miha Kordiš in Matej Tašner Vatovec, ki funkcijo poslanca prav tako opravljata že drugi mandat ter Primož Siter, ki funkcijo poslanca opravlja prvič.

Ima garsonjero, kredit in knjige

Franc Trček, ki je prav tako poslanec že drugi mandat, je protikorupcijski komisiji tudi tokrat sporočil, da poseduje premičnine v skupni antikvarni vrednosti 12 tisoč evrov, "Gre za znanstvene, strokovne in leposlovne knjige, ki jih slovenski javni funkcionarji običajno ne izkazujejo v tovrstnih poročilih," je zapisal. Trček je lastnik 33 kvadratov velike garsonjere, njegov hipotekarni kredit, ki je na začetku prvega mandata znašal 38 tisoč evrov, pa se je zmanjšal na 17.500 evrov.

Tomičeva ima hlev, Sukičeva poslovni prostor

Državni zbor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tudi premoženje Violete Tomič glede na podatke, ki jih je posredovala protikorupcijski komisiji, ostaja enako kot pred štirimi leti. Je lastnica 86 kvadratov velikega stanovanja na Taboru. Dveh zemljišč, od tega enega velikega 4326 kvadratnih metrov v Metliki, kjer ima tudi 6500 kvadratov gozda, hlev in 88 kvadratov veliko hišo.

Nova poslanka Levice Nataša Sukič ima 28 kvadratov veliko stanovanje v Trnovem (Ljubljana) ter 37 kvadratov velik poslovni prostor na Golovcu. 17.500 evrov je posodila.

Visoki krediti

Boštjan Koražija, ki je pred izvolitvijo delal kot knjižničar v ptujski knjižnici, je lastnik ene osmine hiše in parcele v Stopercah pri Majšpreku, ki ga je podedoval. V Krčevini pri Ptuju ima 63,46 kvadratnih metrov veliko stanovanje za katerega mora odplačati še 45 tisoč evrov kredita. Poslanec Levice Željko Cigler je lastnik manjšega travnika in pašnika ter 75,73 kvadratnih metrov velikega stanovanja in hipotekarnega kredita v vrednosti skoraj 79 tisoč evrov.

LMŠ: Nekaj vrednejših avtomobilov

LMŠ | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poslanci Liste Marjana Šarca so nam večinoma posredovali samo podatke glede svojih premičnin in nepremičnin. Podatke o prihrankih in dolgovih naj bi, z izjemo Korčetove in Golubovića,  posredovali prihodnji teden.

Igor Peček, ki je bil pred izvolitvijo v parlament direktor komerciale pri Sodexu, je lastnik tri tisoč kvadratnih metrov velike parcele v Zapotoku ter dveh manjših parcel na Šentjutrski gori ter lastnik 232 kvadratnih metrov velikega stanovanja v stanovanjski hiši v naselju Hrastje v Kranju. Vozi 18 tisoč evrov vreden BMW X3.

Najmlajša poslanka v državnem zboru, 28-letna Jerca Korče, je lastnica polovice 45 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Blekovi vasi pri Logatcu. Korčetova ima skupno 11.000 evrov denarnih sredstev pri bankah, hranilnicah in hranilno-kreditnih službah. V lasti  ima tudi 60 delnic v Krki.

Nina Maurovič, nekoč zvezdnica resnicnostnega šova, novinarka in producentka, ni lastnica nobenih nepremičnin ali premičnin nad 10 tisoč evrov, prav tako takega premoženja nima Tina Heferle, podpredsednica državnega zbora.

Stanovanje v Srbiji podedoval

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ, je bil v letih 2013 in 2014 že poslanec DZ, vendar je kot nadomestni poslanec izvoljen na listi Pozitivne Slovenije, deloval le 16 mesecev. Do izvolitve na listi LMŠ je delal za župana Občine Kamnik Marjana Šarca. Je lastnik 67,40 kvadratnega metra velikega stanovanja s parkirnim mestom v Podgorju ter solastnik 87 kvadratov velikega stanovanja v Valjevu, ki ga je podedoval po očetu. Stanovanje je razdeljeno na osem deležev. Poslanec ima kredit v vrednosti 20.372 evrov in leasing za avto v vrednosti 5.800 evrov.

Lidija Divjak Mirnik, ki živi v Mariboru je polovična solastnica 79 kvadratnih metrov velikega stanovanja. Vozi dva avtomobila, Mazdo 6 1,8T sport combi, vreden šest tisoč evrov, in Ford B Max 1.0, vreden 8.800 evrov.

Darij Krajčič je lastnik polovice 160 kvadratnih metrov velike hiše v Gradišču, kjer ima tudi 625 kvadratnih metrov veliko parcelo.
Andreja Zabret ima 137 kvadratnih metrov veliko hišo v Radomljah.
Robert Pavšič ima v polovični lasti 120 kvadratnih metrov veliko stanovanje s parkirnim mestom v Postojni.
Karla Urh je lastnica polovice stanovanjske hiše velike 111 kvadratnih metrov v Stranjah in polovice 39 kvadratov velikega stanovanja v Kamniku.
Jože Lenart je lastnik polovice 240 kvadratnih metrov velike hiše v Podgorju in 70 arov velikega zemljišča. Je tudi polovični lastnik etažnega stanovanja v velikosti 63 kvadratov v Ližnjanu na Hrvaškem.
Edvard Paulič je solastnik 82,40 velike stanovanjske hiše na Mlaki pri Kranju.
Aljaž Kovačič je solastnik 63 kvadratov velikega stanovanja v Mariboru in ima BMW 116D, vrednega 13 tisoč evrov.

Tonin kupil stanovanje

Matej Tonin in Borut Pahor | Avtor: Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v Vili Podrožnik sprejel predsednika DZ Mateja Tonina, s katerim sta se dogovorila o sodelovanju. Anže Petkovšek
Predsednik NSi Matej Tonin, ki je poslanec že tretji mandat, je postal lastnik 140 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Zgornjem Tuhinju, saj o tej nepremičnini lani ni poročal, prav tako pa lani še ni imel 60 tisoč evrov kredita.

Jožef Horvat, ki poslansko plačo prejema četrti mandat,  je lastnik polovice stanovanjske hiše v Žižkih ter lastnik manjše njive in polovice gradbenih parcel, katerih vrednost ne presega 10 tisoč evrov. Je brez kreditov in brez večjih prihrankov.

Ljudmila Novak ima več kmetijskih zemljišč

Nekdanja predsednica NSi in večkratna poslanka Ljudmila Novak, je lastnica več kmetijskih zemljišč, gradbene parcele in stare hiše, neprimerne za bivanje v vrednosti 30 tisoč evrov, ima privarčevanih 20 tisoč evrov ter 15 tisoč evrov dolgov oziroma obveznosti.

Jernej Vrtovec, ki ob začetku svojega prvega mandata leta 2014 ni imel nepremičnin, premičnin, lastniških deležev, sredstev na banki ali privarčevane gotovine v vrednosti nad deset tisoč evri, si je kupil VW Passata letnik 2012. Privarčevanih ima 14 tisoč evrov, v delnicah in vrednostnih papirjih pa še 20 tisoč evrov.

Nova poslanka NSi Iva Dimic ima manjšo stanovanjsko hišo v Dolenji vasi, dve pozidani parceli, nekaj gozda in kmetijskih zemljišč ter kmetijsko stavbo ter 20 tisoč evrov.

Blaž Pavlin, ki je v poslanske klopi sedel prvič, ima v Ljubljani stanovanje in parkirišče, premičnin, delnic ali vrednostih papirjev ter gotovine večjih vrednosti nima. Prav tako nima večjih dolgov. Aleksander Reberšek ima VW Passat 2.0 TDI, letnik 2013 ter leasing v višini 17.000 evrov, ter 100 odstotni poslovni delež v pravnem subjektu Sedmica Vransko d. o. o.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • franke 10:47 14.oktober 2018.

    TISTI KI NE POKAŽE OZIROMA PRIJAVI KAJ IMA NE MORE BITI POSLANEC,VEN Z NJIM.

  • Marjan Kos 13:05 13.oktober 2018.

    SVINJAK.

  • Avatar jezeran
    jezeran 05:28 13.oktober 2018.

    Dobro skrivajo, jim je za čestitat