Slovenija
11433 ogledov

Tako hladno bo v soboto in prihodnji teden

Veter in dež
Vremenoslovci so že v sredo napovedali dve hladni vremenski fronti. Zdaj je že bolj jasno, kakšne bodo temperature od ponedeljka naprej.

Arso je že v sredo napovedal, da nas v soboto čaka občutna ohladitev, ki bo v gorah lahko prinesla celo kako snežno ploho.

Petek bo še pretežno jasen dan, živo srebro se bo po jutranjih temperaturah od 10 do 15 stopinj čez dan povzpelo na 25, mestoma celo do 30 stopinj Celzija.

"V soboto se bo pooblačilo. V severnih krajih bo že zjutraj začelo deževati, dopoldne pa se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo. Ob morju bo sprva pihal jugo, popoldne pa bo na Primorskem zapihala burja. Občutno se bo ohladilo," napoveduje Arso.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme. V ponedeljek zjutraj in dopoldne bo prehodno marsikje deževalo, popoldne pa se bo delno zjasnilo. Zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.

Napoved od ponedeljka do prihodnje sobote

"V ponedeljek nas bo prešla nova hladna fronta. Za njo se bo nad zahodno in srednjo Evropo okrepilo območje visokega zračnega tlaka, k nam pa bo od severa večji del tedna pritekal precej hladen zrak," vremensko sliko pojasnjujejo Arsovi vremenoslovci.

Dodajajo, da bo v ponedeljek spremenljivo oblačno z nekaj dežja. Od torka naprej bo povečini suho in hladno vreme. Pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem zmerna burja. "Jutranje temperature bodo v notranjosti Slovenije le do okoli 5, popoldanske pa okoli 15 stopinj Celzija," napoved sklenejo na Arsu.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Evropa: Za zdaj še poletje, sledi pa ...

Na portalu Ciklon.si so medtem objavili vremenske ugotovitve širše po Evropi. Z izjemo severa Skandinavije in Turčije so temperaturne anomalije daleč nad dolgoletnim povprečjem.

V soboto sledi ohladitev, nato pa bo v ponedeljek, kot navajajo, proti nam pljusknil še hladnejši zrak arktičnega porekla, ki nas bo dosegel v torek, takrat bi se lahko meja sneženja spustila zelo nizko, saj se bo ničta izoterma predvidoma spustila na 1500m!

"Spet pa je vprašanje, koliko bo padavin; če bo slučajno nastal sekundarni ciklon nad Jadranom, bi se lahko ponovil september 1977, ko je na Krvavcu zapadlo 30 cm snega, na Blokah pa 10," med drugim navaja Ciklon.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 19:52 20.september 2018.

    ojoj me je strah, bom zmrznu, zima prihaja, kaka panika k bo 5 stopinj