Slovenija
4173 ogledov

Janša je šele na 11. mestu, a na volitvah bi zmagal

Janez Janša Flickr
Po januarski raziskavi javnega mnenja med strankami največjo podporo še naprej uživa SDS.

Raziskava, ki jo je za POP TV izvedla mediana, je pokazala, da vlada supervolilno leto začenja s tretjinsko podporo, medtem ko ji nasprotuje polovica anektirancev. 

Med strankami je še naprej na prvem mestu SDS s 16,3 odstotka glasov, vendar se ji podpora nekoliko manjša. Na druge mestu je SD z 11,3 odstotka glasov. Na tretjem mestu je Levica, ki bi dobila 7,6 odstotka glasov, sledijo LMŠ (6,3 %), NSi (4,6 %), SAB (4,3 %), SNS (3,6 %). Pirati bi prejeli 1,6 %, 1,2 % DeSUS, en odstotek pa bi pripadel Dobri državi. Stranka Zdravka Počivalška Konkretno beleži manj kot pol odstotka glasov, je še pokazala raziskava.

Sicer pa je anketa tudi pokazala, da kar 22,7 odstotka anketiranih še ne ve, katero stranko bi obkrožili, 9,1 odstotka vprašanih pa ne bi izbralo nobene od obstoječih političnih opcij. Dobra dva odstotka ljudi nista želela odgovarjati.

Po podatkih raziskave bi bil Janša po mnenju vprašanih najboljši mandatar za sestavo nove vlade. Podporo mu je izreklo 20,6 odstotka. Za njim je Golob s 17,5 odstotka, 7,9 odstotka glasov so vprašani namenili Fajonovi, 6,9 odstotka Šarcu in pet odstotkov Mescu.

Najbolj priljubljen Poklukar, Golob skočil na četrto mesto

Na vrh najbolj priljubljenih politikov se je kljub zaostrovanju epidemije vrnil minister za zdravje Janez Poklukar, sledi mu predsednik republike Borut Pahor, za njim pa se je uvrstila evropska poslanka Ljudmila Novak. Na četrtem mestu je nekdanji šef Gen-I Robert Golob, na šestem predsednica SD Tanja Fajon, na devetem pa predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Sledijo jim prvak NSi Matej Tonin na desetem mestu, premier Janez Janša na 11., in predsednica SAB Alenka Bratušek na 12. mestu. Na 13. mestu je koordinator Levice Luka Mesec, na 14. predsednik LMŠ Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je tokrat pristal na 17. mestu.

Mediana je raziskavo izvedla na vzorcu 658 anketirancev.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 34
  • sandi76 19:52 24.januar 2022.

    "Na volitvah bi Janša zmagal!" Ta je pa huda, bo presenečen do skrajnosti ! Ne pomaga nobeno navijanje raznih agencij in podobnih , ljudje se bodo odločili, presenečenja bodo !

  • Ender3 12:25 24.januar 2022.

    Ko, če imaš večino medijev pod kontrolo jih, pred volitvali izkoristiš za svojo propagano. Bolj, ko se bodo te bližale, več bo takšnih anket, ki bodo zavajale tiste, ki v te verjamejo. Ne nasedajmo propagandnemu stroju, ki svoj denar in ...prikaži več trenutni položaj namenja ustvarjanju lažnega mnenja v javnosti.

  • Stane Adamič 11:41 24.januar 2022.

    A je kdo seštel vse padce podpore vladi???Je pa dejstvo, da so nam komunisti in njihova deca pokradli vse premoženje in ravno ti delajo vse, da bi Slovenija ostala napol mafijska država. Pravijo, da so vsi enaki, pri enem iščejo ...prikaži več račune za WC papir in avto (vsi to imamo), drugih pa ne sprašujejo kako imaš lahko 40.000 evrov plače v državni firmi?