Slovenija
12636 ogledov

Ista medvedka naj bi napadla že prejšnji teden, izdana je odločba za odstrel

Medved Dejan Avbelj
"Pravkar pišem predlog za dodatni izredni odstrel te medvedke," nam je zjutraj po telefon povedal Mitja Spindler, starešina Lovske družine Škofljica.

Do napada je po njegovih besedah prišlo zjutraj, ko je šla gospa iz hiše proti vrtni uti. Tam jo je napadla medvedka in jo tolkla ter mrcvarila, dokler ni iz hiše zaradi hrupa prišel mož in medvedko prestrašil. Takrat je pobegnila. Ženska naj bi bila v bolnišnici. 

"Policijska uprava Ljubljana je bila danes okoli 5.30, obveščena o dogodku na območju občine Škofljica, v katerem je medved v okolici doma napadel 80 letno občanko in jo poškodoval. Po do sedaj zbranih  obvestilih ni huje poškodovana in njeno življenje ni ogroženo," so nam odgovorili na Policijski upravi Ljubljana. 

"Ob 5.44 sem bil obveščen, da je prišlo do napada in v pol ure sem bil na kraju. Na poti tja sem srečal reševalce, ki so gospo peljali v bolnišnico," nam je povedal vodja interventne skupine zavoda za gozdove Marko Jonozovič. Govoril je z možem, sinom in sosedo žrtve napada. "Do napada je prišlo 20 metrov od hiše, na dovozu na dvorišče. Gospa je slišala hrup in je šla, tako kot bi šel vsak, pogledat, kaj se dogaja. Tam je prišlo do napada medvedke z mladičem oziroma mladiči," pravi Jonozovič. Kaj natančno se je zgodilo, bo lahko povedala le žrtev, saj zraven ni bilo nikogar drugega, klice na pomoč je slišala tudi soseda. "Tam, kjer je bila medvedka, ni ne sadja ne odpadkov, ki bi lahko pritegnili medveda. Gre za nesrečen dogodek, ki ga obžalujemo. To smo prek sina sporočili tudi gospe in ji zaželeli hitro okrevanje," pravi Jonozovič. Po besedah svojcev in sosede naj bi imela poškodbe "od nog do glave", ali gre za posledice napada ali padca, saj je ob napadu padla, pa bodo presodili pristojni. 

Portal 24ur poroča, da naj bi si gospa pri padcu zlomila kolk. Zlomi kosti se sicer štejejo kot hude telesne poškodbe. 

Izdana ustna odločba za odstrel

Izdana je že ustna odločba za odstrel, ki velja do naslednje nedelje v primeru, če se medvedka znova pojavi v naselju ali v bližnjih zaselkih. "Tu so zaplate gozda, ne gre za strnjen gozd, vmes so hiše in vikendi. Kakorkoli se bo medvedka napotila, so vmes hiše. Večina zaselkov, za katere velja odločba za odstrel, je v Občini Škofljica, del pa tudi v občini Grosuplje. Celotno območje pa spada pod lovišče Lovske družine Škofljica," je pojasnil Jonozovič. 

Tekač jo je odgnal s strašilno pištolo

Zelo verjetno gre za medvedko z dvema mladičema, ki je povzročila že več incidentov. "V nedeljo, 16. junija, je že napadla tekača na Smrjenski poti, to je gozdna pot iz Želimelj na Smrjene. Tekač je imel s seboj strašilno pištolo, petkrat je ustrelil v zrak in jo prestrašil, bil pa je tudi v dobri kondiciji, da ji je lahko pobegnil," nam je povedal Spindler.

"Očitno ima ta medvedka tak vedenjski vzorec. Navadno želijo medvedke mladiče spraviti na varno, ta pa je bolj agresivna in poskuša odstraniti nevarnost, ki po njeni oceni preti mladičem. Tudi če dobimo odločbo in jo odstrelimo, sta tukaj še mladiča, ki sta gotovo že prevzela tak vzorec obnašanja, torej agresivnost in vzorec gibanja, da se brez strahu sprehajata po naseljih," razlaga Spindler. 

Mladiča bosta prav tako odstreljena, če sta letošnja, saj brez matere ne bi preživela. Če sta lanska, na kar kažejo prve informacije, pa ju bodo pustili pri življenju. 

Tudi ko bo odločba izdana, do odstrela najbrž ne bo prišlo kar naslednji dan, na težavnost odstrela opozarja Spindler.

Fotografija je simbolna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Mepi 17:46 30.junij 2019.

    Ja, zdaj je pa medvedka kriva... Samo branila je svoje mladiče, kar bi storila vsaka dobra mama na tem svetu. In zakaj pa odstrel? Kaj pa bo z mladičema? Samo nase mislite, ljudje trapasti, če vam sploh lahko rečem ljudje...

  • igor83 20:56 22.junij 2019.

    Jeb.. ti komunist. Prid v leto 2019, in ne zgubljej se v letu 1945. Al se pa zapri v najvecjo kriminalno ustanovo

  • stilist 19:32 22.junij 2019.

    Kako naj bi napadla že prejšnji teden? Novinarji, dejanje se zgodi, ali pa se ne zgodi. Nikoli pa "naj bi se zgodilo". Prosim da pišete samo tisto, kar se zgodi!