Slovenija
892 ogledov

Tako je s poškodovanimi rudarji

reševalna vaja premogovnik Žurnal24 main
V sredo popoldne se je v Premogovniku Velenje zgodila delovna nesreča, v kateri se je pošodovalo 11 rudarjev.

Pri prevozu zaposlenih na jamska delovišča je danes v začetku druge izmene v jami Preloge (del jame Premogovnika Velenje) prišlo do mehanske okvare viseče dizelske lokomotive. Ob okvari se je avtomatsko sprožila zasilna zavora. Del kompozicije viseče dizel lokomotive je zanihal, pri čemer je prišlo do poškodb nekaterih zaposlenih pri prevozu. 

Enajstim zaposlenim so morali nuditi zdravniško pomoč. Osem rudarjev so odpeljali v celjsko bolnišnico, tri pa v bolnišnico v Slovenj Gradec. "Vsi so v večernih urah že zaključili z bolnišnično oskrbo," so sporočili s PU Celje. Utrpeli so le lažje poškodbe oziroma udarce.

Ugotovitve rudarske inšpekcije še niso znane

Rudarska inšpekcija je že končala preiskavo sredine nesreče v Premogovniku Velenje, njene ugotovitve pa po navedbah Premogovnika Velenje še niso znane, saj morajo preučiti vse okoliščine. Odkop premoga sicer poteka že od sredinega popoldneva, gmotna škoda zaradi nesreče pa ni nastala.

Na kraju nesreče so bili tudi delavci iz odkopa, ki so po dogodku lahko nemoteno nadaljevali z delom. "Ob dogodku se je ponovno pokazalo, da imamo v Premogovniku Velenje dobro urejen sistem obveščanja, saj so pristojne službe - od dežurnega Premogovnika Velenje, vodje reševanja, nadzornikov, prisotnih zaposlenih na površini do pravočasne zdravniške oskrbe - nemudoma odreagirale in pomagale poškodovanim," še navajajo v premogovniku.

"Ni šlo za klasično nesrečo"

Predsednik Sindikata pridobivanja energetskih surovin v Premogovniku Velenje Simon Lamot je ocenil, da so delovni pogoji zaradi narave dela v rudniku težki. Glede sredine nesreče pa je ocenil, da ni šlo za klasično nesrečo in da nanjo niso vplivali delovni pogoji.

Na vprašanje, kako je poskrbljeno za varnost in zdravje pri delu, je Lamot odgovoril, da se vodstvo rudnika trudi vpeljati v delo vse, kar je moč dobiti na trgu, od senzorike do različnih merilnikov. "Res nas oskrbujejo z najboljšo tehnologijo, a ker gre za delo pod zemljo, se pogoji zelo hitro spreminjajo," je še dejal.  

reševalna vaja premogovnik Slovenija Velenje: Huda nesreča v rudniku, 11 rudarjev poškodovanih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.