Slovenija
9140 ogledov

Javno mnenje: Tako kaže na volitvah v Ljubljani

soočenje Janković Logar Saša Despot
Anketa kaže, da v prestolnici drugega kroga ne bo.

Županu Ljubljane Zoranu Jankoviću se nasmiha nov mandat, kažejo rezultati ankete, ki jo je v zadnjem tednu pred volitvami za časnik Delo opravila Mediana. Njegova lista bo, kot kaže, ostala najmočnejša v mestnem svetu, a z manj svetniki, kot jih je bilo doslej. Jankoviču bi glas dalo 53,1 odstotka vprašanih, 18,7 odstotka pa Anžetu Logarju (SDS).

Kot kaže anketa, dobrih 15 odstotkov vprašanih ni vedelo, komu bodo dali glas, 6,5 odstotka jih ni želelo odgovoriti, manj kot pet odstotkov pa bi glas dalo kateremu drugemu od šestih kandidatov.

soočenje Janković Logar Soočenje Slovenija Jankovič : Logar. Prvi bi ostal na dopustu, drugi bi Ljubljančanom popravil zobe

Ob upoštevanju odgovorov zgolj tistih, ki menijo, da se bodo zagotovo ali skoraj zagotovo udeležili volitev, pa je podpora Jankoviću zrasla na 57,5 odstotka, kar je približno toliko, kot je dosegel na prejšnjih županskih volitvah, Logarju pa na 21,4 odstotka. Damjan Damjanovič, ki je bil favorit SDS leta 2014, je prejel dobrih 23 odstotkov glasov.

Preostali ne dosegajo dveh odstotkov

Po anketi podpora nobenemu od preostalih šestih kandidatov ni presegla dveh odstotkov. Prav toliko, dva odstotka, vprašanih bo obkrožilo kandidata Levice Milana Jakopoviča, ki se je uvrstil na tretje mesto, pred Smiljana Mekicarja, ki ga je predlagala Dobra država in naj bi dobil 1,4 odstotka glasov. Kandidata SMC Dragana Matića in SD Marka Koprivca sta v anketi zbrala manj kot odstotek podpore.

soočenje Janković Logar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slaba desetina tistih, ki pravijo, da bodo gotovo ali skoraj gotovo šli na volitve, še ne ve, koga bo volila, nekoliko manj kot sedem odstotkov pa jih ni želelo odgovoriti, kdo je njihov favorit.

Spremenjena slika v mestnem svetu?

Če se bodo izidi Medianine ankete pokazali za točne, pa se bo nekoliko spremenilo razmerje v mestnem svetu. Lista Zorana Jankovića je prva opcija za 26,9 odstotka anketiranih (leta 2014 je dobila 41 odstotkov), SDS ostaja na drugem mestu s skoraj istim deležem kot doslej (13,6 odstotka), strmoglavila pa je podpora SMC, ki je pred štirimi leti dobila dobrih 12 odstotkov glasov, zdaj pa je izbira le za dva odstotka vprašanih.

Lokalne volitve v Kranju. Lokalne volitve Slovenija Stranke izgubljajo moč in vpliv, zato raje kandidirajo sami

Po velikosti tretja svetniška skupina bo najverjetneje Levica (sedem odstotkov), pred LMŠ, SD in NSi, ki so vse dobile nekaj več kot štiri odstotke. Je pa slaba petina sodelujočih v anketi še neodločenih pri tem vprašanju, tako da se lahko deleži in vrstni red, predvsem od tretjega mesta navzdol, še precej spremenijo.

Mediana je anketo za časnik Delo opravila med 7. in 14. novembrom, v njej pa je sodeloval 701 polnoletni občan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 56
  • Boštjan Bratina 15:34 16.november 2018.

    A bi lahko prosil gospode in gospe na Žurnalu če še malo pogledajo matematične učbenike osnovne šole in pravilno izračunajo procente. Če iz ankete odstraniš tiste, ki ne bodo šli ali ne vedo kaj volit, bi Jankovič dobil 67,6% (ne ...prikaži več 57.5%, kot ste napisali) ali 2/3 tistih, ki bi volili.

  • miki1234 14:35 16.november 2018.

    če bo ta skorumpirana ogabnost res znova župan lahko to pomeni le ... da je večina folka, ki gre na volitve res idijotov ali pa da so volitve zrežirane in vnaprej določeni zmagovalci...

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 13:53 16.november 2018.

    Če so Ljubljančani butasti,pa naj jih krade še naprej.Smešno je to ,da njegovi zemljaki mislijo kako so zvesti in volijo Zokija, čeprav tudi njih krade.Skratka idijotizem.