Slovenija
3188 ogledov

Če bi radi pomoč še ta mesec, imate čas do sobote

izjava furs covid Posnetek zaslona
V eDavkih je že na voljo obrazec, s katerim lahko samozaposleni zaprosijo za pomoč države zaradi trenutnih razmer.

Finančna uprava RS (Furs) je na portalu eDavki objavila Izjavo o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti, ki jo lahko vložijo tisti samozaposleni, ki so utrpeli vsaj 25 odstotkov zmanjšane prihodke v marcu 2020 v primerjavi s februarjem 2020 ali vsaj 50 odstotkov zmanjšane prihodke v aprilu ali maju, prav tako v primerjavi s februarjem letošnjega leta. 

Samozaposleni mora v izjavi označiti, v katerem od naštetih mesecih ima zmanjšane prihodke. V nadaljevanju označi, za kateri mesec uveljavlja izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka (za marec, april, maj) in posebej označi, za kateri mesec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost (za marec, april, maj). V obeh primerih lahko označi en, dva ali vse tri mesece. Na koncu mora dodati še podatek o transakcijskem računu, na katerega mu Furs izplača mesečni temeljni dohodek. 

izjavo je mogoče oddati le prek sistem eDavki, tako prek spleta kot prek mobilne aplikacije. Izjavo lahko samozaposleni podajo do 31. maja. Glede na to, kdaj jo bodo podali, je odvisno tudi kdaj bodo dobili nakazana sredstva. 

Prva izplačila bodo na računih upravičencev, ki bodo izjavo vložili do 18. aprila, predvidoma 25. aprila. Za mesec marec bo Furs upravičencu nakazal 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka, za meseca april in maj pa 700 evrov za vsak mesec. 

Kdor bo izjavo vložil od 19. aprila do 30. aprila 2020 za mesec marec ali april ali meseca marec in april skupaj, bo mesečni temeljni dohodek prejel do 10. maja 2020. Upravičenci, ki bodo izjavo vložili od 1. maja do 31. maja 2020 za mesec marec ali april ali maj ali dva ali tri od navedenih mesecev skupaj, bodo mesečni temeljni dohodek prejeli 10. junija 2020. 

Finančna uprava opozarja, da je za uveljavljanje ukrepa oprostitve plačila prispevkov treba imeti poravnane vse zapadle davčne obveznosti na dan vložitve izjave preko eDavkov. Upravičenci naj preverijo stanje na svoji kartici zavezanca v eDavkih. Za uveljavljanje ukrepa temeljnega dohodka pa je treba imeti poravnane vse davčne obveznosti na dan uveljavitve ZIUZEOP. Finančna uprava bo to upravičenost preverjala po davčni kartici zavezanca na dan 9. april 2020.

Opozoriti pa je treba še na pogoje, ki se nanašajo na vračilo pomoči. Do pomoči so upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20 odstotkov glede na isto obdobje leta 2019 in v drugem polletju 2020 niso dosegli več kot 20-odstotno rast prihodkov glede na isto obdobje leta 2019. Če ti pogoji ne bodo izpolnjeni, bo moral upravičenec vrniti celotno pomoč.

dokumenti denar miza evri bankovci Slovenija Samostojne podjetnike je strah, da bodo morali vračati pomoč

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.