Slovenija
8351 ogledov

Tako lahko v trgovini privarčujete več kot 1.500 evrov na leto

nakupovalni voziček trgovina
1/3
Profimedia
ZPS je v novi analizi cen dolgozrnatega riža, tunine v oljčnem olju, masla, jajc proste reje in navadnega jogurta ob upoštevanju testov njihove kakovosti ugotovila, da lahko štiričlanska družina z informirano izbiro prihrani več kot 1500 evrov na leto. V primerjavi z lanskim avgustom se je prihranek povečal za 100 evrov, so navedli.

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so popis izvedli februarja. V njem so znova primerjali cene navedenih izdelkov na podlagi prehranskih testov živil, ki so jih izvedli med februarjem 2020 in februarjem 2022. Pri tem so v izračun prihrankov zajeli izdelke, ki so na testu dosegli najmanj kakovostni razred dobro, to je najmanj 60 točk od 100.

Rezultati za posamezno živilo so dostopni na njihovi prenovljeni spletni strani. Z njimi v ZPS ponazarjajo, kako se lahko z nakupom najcenejših izdelkov prihrani, ne da se pri tem odpove kakovosti, so navedli.

Ob tem potrošnikom svetujejo, da ne lovijo le akcijskih cen, saj s tem zapravijo več denarja za prevoz, pa tudi časa. "Če je trgovina s ponudbo najcenejšega kakovostnega izdelka s testa preveč oddaljena ali v njej sicer ne kupujete, lahko v testu poiščete drug cenovno ugoden kakovosten izdelek, ki vam je lažje dostopen," so poudarili.

nakupovalni voziček trgovina živila | Avtor: Profimedia Profimedia

Potrošnika včasih akcijske cene zapeljejo, da kupi tudi tisto, česar ne potrebuje, ali pa kupi več, kot je treba. "S tem ne le zapravimo denar, ki bi ga lahko z bolj preudarnim nakupovanjem privarčevali, temveč proizvedemo tudi več odpadne hrane," so še posvarili.

Opozorili so še na prakse nekaterih proizvajalcev, ki so prikrito dvignili cene izdelkom tako, da so zmanjšali njihovo količino, ali pa so spremenili sestavo izdelkov in s tem zmanjšali njihovo kakovost. "Če to opazite, poiščite alternativo. S tem, ko ne kupite takšnega izdelka, proizvajalcem sporočate, da se z neprijaznimi praksami do potrošnika ne strinjate in jih ne podpirate," so sklenili.

Nakupovalni voziček | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • lojs 15:39 13.april 2023.

    tako se včalni v zvezo potrošnikov, ki mi bo zagotovila prihranek 100€ na leto ... ampak to bomo podpisali pri notarju in to bomo objavili tudi v medijih ... kupim kar je v akciji, ker sem prisiljen k temu, ne ...prikaži več da bi se preseravl al pa kar tako ... na kurac mi gre tako nakladanje neke skupnosti, ki najbrž živi od članarine al pa še kaj od države ... oni nič ne pomagaja, ampak samo lupijo in to je banda lopovska

  • fenix09 12:17 13.april 2023.

    Pri nas smo privarčevali tako, da smo skoraj nehali hoditi v trgovno. Plunili smo v roke in si začeli zelenjevo gojiti sami, Mesne in mlečne izdelke pa kopujemo izključno na kmetiji. Prihranek je ogromen.