Slovenija
44732 ogledov

Tako mrzlo bo, da iz avta pospravite zdravila, očala, pijačo ...

mraz zima avto led Profimedia
Nedeljsko jutro bo zelo mrzlo, opozarjajo vremenoslovci.

Ponoči bo jasno. Ponekod po nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -16 do -8, na Primorskem od -6 do -1 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Ljudje pozimi v avtomobilu puščamo številne predmete, ki jih v mrzlih dneh ne bi smeli hraniti v avtomobilu. Proizvajalci mobilnih telefonov v navodilih svetujejo, da svojih naprav ne hranite pri temperaturah pod 0 stopinj Celzija. Razlog: učinkovitost litij-ionskih baterij, ki napajajo mobilne telefone, drastično pade, ko jih pustimo na mrazu. Enako velja za očala. Mraz vpliva na okvirje stekel, močan mraz pa lahko povzroči tudi pokanje, odvisno od materiala. Po obisku trgovine ne pozabite iz avta odnesti vode, soka ali ustekleničenega piva. Zdravila učinkujejo zgolj, če so pravilno shranjena. Nizke temperature pa lahko slabo vplivajo na nekatera zdravila. Če obiščete lekarno v zimskih mesecih, ne puščajte zdravil v avtu, če se ne odpravite takoj domov – obvezno jih vzemite s seboj. Predmetov, kot so prenosni računalniki in mobilne tablice, že tako ni pametno puščati v vozilu, ne ustrezajo pa jim niti ekstremne temperature. Mraz lahko vpliva na življenjsko dobo baterije naprave in celo poškoduje procesorje.

V ponedeljek bo sprva precej jasno z mrzlim in marsikje meglenim jutrom. Sredi dneva in popoldne se bo postopno pooblačilo, ponekod bo zapihal jugozahodni veter. V noči na torek bodo prehodno možne rahle padavine, v torek pa bo že precej jasno.

Nad zahodno in srednjo Evropo, severnim Sredozemljem in večjim delom Balkana je območje visokega zračnega tlaka. Od severa doteka k nam hladen in suh zrak.

Mrzlo bo tudi na Jadranu, kjer bo burja ob severnem Jadranu sicer oslabela.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Tomaz_321 07:55 21.januar 2024.

    :Proizvajalci mobilnih telefonov v navodilih svetujejo, da svojih naprav ne hranite pri temperaturah pod 0 stopinj Celzija. Razlog: učinkovitost litij-ionskih baterij, ki napajajo mobilne telefone, drastično pade, ko jih pustimo na mrazu." NOOOOOO, pa smo tam! In mediji tako radi ...prikaži veči promovirate električne avtomobile?! Pojdite rsje sedaj povprašat lastnike teh električnih avtomobilov kako jim je kaj avto "zakurblal" vžgal... presenečeni boste!!!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 00:13 21.januar 2024.

    Avtor opozarja za vse žive banalne stvari, le tisto glavno, kjer lahko potencialno nastane največja škoda za lastnika vozila, katero ima avtomatsko poklopna ogledala, pa je izpustil, oz. verjetno sploh ne ve za potencialno nevarnost!? Gre za to, da je ...prikaži več priporočljivo ko temperature padejo pod ničlo, najbolje pred prvim mrazom tja do pomladi, izklopiti avtomatski poklop ogledal, ker v nasprotnem primeru lahko vodila ogledala zamrznejo do te mere, da prej crkne motorček, kot pa odpre ogledalo...

  • becar 20:31 20.januar 2024.

    Dajmo malo povečat ogljični odtis, tole ni za nikamor!