Slovenija
4236 ogledov

Tako na ministrstvu odgovarjajo aktivistom in veganom

vegani protest kmetija vodnikova ljubljana
Ministrstvo za kmetijstvo objavlja odziv na nedavni vdor skupine aktivistov na zasebno kmetijo.

Na ministrstvu za kmetijstvo so v odzivu na nedavni vdor skupine aktivistov za pravice živali na zasebno kmetijo izrazili zaskrbljenost nad "tovrstnim načinom sporočanja stališč". Skupina mednarodnih aktivistov, ki je v ponedeljek vdrla na zasebno kmetijo, je na neprimeren način sporočala svoja stališča in nestrinjanje z načinom kmetovanja, ker so živali zaprte v hlevu, so v včerajšnji objavi zapisali na ministrstvu.

"Protest so izrazili tako, da so vdrli na zasebno kmetijo, s čimer so ogrožali javni red in pravico do zasebne lastnine ter ogrozili poslovno dejavnost in dobrobit živali. Ministrstvo, pristojno za prehrano in dobrobit živali, zavrača tovrstno izražanje stališč. Živimo v družbi, kjer se spremembe dogajajo v dialogu, na način, ki ne ogroža ljudi, živali in premoženja, z ustreznimi sogovorniki, pristojnimi za svoja področja. Za dosego cilja je treba tehtati vse okoliščine, da ne ogrožamo drugih," so poudarili.

Pozvali so k uporabi primernih načinov izmenjave drugačnih mnenj in iskanja drugih rešitev: "Ne moremo živeti v državi, kjer bomo dovolili, da se bo dialog vodil na način, da bodo drugače misleči vdirali k drugim domov, pregledovali hladilnike in omare ter nato izražali nestrinjanje z vsebino, ki je notri."

vegani protest kmetija vodnikova ljubljana Slovenija Sredi Ljubljane množica aktivistov kmetu zasedla hlev

Iščimo kompromise

Po njihovem mnenju je temelj strpne družbe, da ta spoštuje različna stališča in mnenja, prehranske navade, se zavzema tudi za zdravje in dobrobit živali ter skrbi za okolje, svoje nestrinjanje pa sporoča na primeren način.

"Zato spoštujmo osnovna načela ter iščimo kompromise in rešitve, ki odražajo strpnost. Ob tem imejmo zavedanje, da so kmetje tisti, ki z živilsko industrijo skrbijo za našo prehransko varnost, obdelano krajino, ki Slovenijo postavlja med najlepše dežele in jo občuduje ves svet, in prehranske posebnosti," so navedli.

Dodali so, da so na podeželju družinske kmetije tradicionalno steber družbe, zaradi naravnih danosti kmetijske pokrajine pa je živinoreja zelo razvita panoga. V Sloveniji od te panoge živi veliko družin na kmetiji, vloženega je bilo ogromno truda in drugih sredstev, da je država na tem področju tudi zgled in na splošno stabilna.

vegani protest kmetija vodnikova ljubljana | Avtor:

Lastnik razmišlja o tožbi

"Za opravljanje te dejavnosti je potrebna infrastruktura, med drugim tudi hlevi. Z velikimi in nepremišljenimi hitrimi potezami v obstoječi sistem bi lahko ogrozili obstoj panoge, posledično pa pahnili številne kmetije v propad. Te od nekdaj skrbijo za urejeno podeželje, poseljenost na podeželju, zagotavljajo prehransko varnost ter dajejo delovna mesta številnim ljudem in zavetje družinam ter stabilnost okolju, kjer živijo," so še zapisali na ministrstvu.

Lastnik kmetije je po ponedeljkovem vdoru po poročanju Televizije Slovenija poklical policiste, ki so aktivistom izrekli globo za shod brez dovoljenja. Lastnik kmetije po navedbah aktivistov razmišlja tudi o tožbi.

protest Ljubljana Slovenija Nov protest veganov z minuto molka za žrtve

V četrtek zjutraj pa so se aktivisti zbrali pred klavnico perutnine v Ljubljani. Kot so dejali za medije, so želeli s simbolično rešitvijo živali opozoriti na problematiko prekomernega uživanja mesa. Živali jim ni uspelo rešiti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • kapibara1 15:56 28.december 2019.

    Za kazen: Vsak zaklat in otrebit po enega zajca... najmanj..

  • leonardo 14:58 27.december 2019.

    Aktivisti? O ne, prej fašisti. Kdo ima pravico poseči v privatni prostor. Ne,ne, ti pa nimajo sto pik. Če jim že ne bi podkuril, bi jih pa z vodnim curkom malo ohladil!

  • bojan36 12:25 27.december 2019.

    z gajžlo po nagi riti