Slovenija
8533 ogledov

Tako nam kaže srednjeročna napoved

Gozd pozimi; sonce pozimi; zima Profimedia
Precej mila napoved za Evropo.

Polarni vrtinec še vedno kaže svojo moč in v prihodnjih dneh se ne bo kaj dosti spremenilo, zato bo mrzel zrak večinoma na severu Evrope, kjer imajo vreme povsem zimsko, napovedujejo na portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved. Drugje pa so tole bolj prebliski, kot kaj resnega. Do drugega dela noči bo sicer zlasti v južnem in vzhodnem delu Slovenije lahko zapadlo nekaj cm snega. 

V prihodnjem tednu nas bo prešlo še nekaj atlantskih motenj, prva v torek, druga v sredo. Nato pa bo veter v višinah obrnil v severozahodno fensko smer. Kar pomeni da padavin ne bo več veliko do začetka januarja. 

Na portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved omenjajo, da je v stratosferi na 50 mb precej mila napoved za Evropo, zelo hladen zrak bo ujet nad severnim polom in delom Skandinavije, kar je južneje bo bistveno topleje. "Če pogledamo še troposfersko napoved, vidimo izrazite pozitivne anomalije nad Aljasko. V takih primerih ob predpostavki podobnega vremena nad vzhodnim delom ZDA lahko pozabimo na zimsko vreme nad osrednjim in južnim delom Evrope."

Na omenjenem portalu dodajajo, da ob koncu prihodnjega tedna sledi izrazita otoplitev v višinah, na višini 700 mb se bo segrelo do +3 stopinje Celzija, kar pomeni da bo tudi nad Kredarici temperatura krepko nad ničlo. Navajajo, da če bo šlo po zadnjih izračunih - kar je, izpostavljajo, še veliko vprašanje - bo lahko nastala močna inverzija, po nižinah bo razmeroma hladno ob nizki oblačnosti, v vzpetem svetu pa zelo toplo za ta letni čas.

Srednjeročna napoved | Avtor: ciklon.si ciklon.si

Napoved za prihajajoči teden

Kot napovedujejo na portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved, bo jutri večinoma oblačno in suho vreme, le na zahodu se bo prehodno delno zjasnilo, najvišje temperature bodo med 0 in 4 stopinjami Celzija, na Primorskem do 11 stopinj.  V torek se bo nadaljevalo oblačno vreme, zlasti na jugu se bodo lahko pojavljale rahle padavine, najvišje temperature bodo med 0 in 5, na Primorskem do 9 stopinj.

V noči na sredo bo prehodno rahlo deževalo, v sredo bo spremenljivo oblačno in suho vreme, najvišje temperature bodo med 3 in 9. V četrtek bo pretežno oblačno, zlasti dopoldne lahko tu in tam pade kakšna kaplja dežja, najvišje temperature bodo med 6 in 11 stopinjami.

Ob koncu tedna bo v gorah večinoma sončno in zelo toplo, drugod pa bo lahko precej nizke oblačnosti, ki bo ponekod vztrajala večji del dneva, lahko tudi ob morju.

vročinski val Vreme Popotnik "V maju lahko pričakujemo julijske razmere"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.