Slovenija
920 ogledov

Tako ohranimo otroško navdušenje

Marko Juhant Špela Mohorič
Specialni pedagog Marko Juhant svetuje, kako obvarovati otroka med obdarovanjem in pri tem ohraniti otroško navdušenje.

"Tri stvari so pomembne," na vprašanje, kako obdarovati otroke, da bomo ohranili njihovo navdušenje in pristno željo ter ga zavarovali pred potrošništvom, kratko in jedrnato odgovarja specialni pedagog Marko Juhant.  

1. Ne na osmih mestih

Otrok darilo | Avtor: Profimedias Profimedias
Prvič, otroci naj ne dobijo daril na osmih mestih, svetuje Juhant. "Nekje naj prinese eden od treh mož, ne pa da prinese pri mamici in babici, pri atiju in mami v službi, v vrtcu, šoli, tam kjer je bratec član gasilskega društva in še v skupini, kjer sam nastopa," poudarja in razlaga, da za otroka to pomeni, da stegne roke in reče: "Naslednji prosim!"

2. Darilo in ne naročilo

Dobro je, da otrok dobi, kar si želi, ampak mora za to nekaj narediti. "Darilo ne sme biti garantirano, prav nam pridejo zgodbe, ko rečemo, da bo dedek Mraz morda prinesel, če bo dovolj priden, če ne bo porabil za druge otroke itd.," svetuje Juhant in dodaja, da je to uporabno, saj bo otrok, ki bo dobil približno to, kar je želel, srečen. "Sicer mora biti točno tisti model, točno take barve in to ni več darilo, ampak naročilo."

3. Obdaruje naj naprej 

Tretja stvar, ki je pomembna in jo lahko naredijo starši, ko imajo preveč daril, je, da se zmenijo, da otrok obdaruje naprej. "Darilo naj ne obleži tam nekje, saj lahko nekdo nima vsega dovolj," poudarja Juhant. "Otrok naj se ne počuti samo kot obdarjenec, ampak tudi kot tisti, ki obdaruje. Saj veste, če ste prepričani, da bo prejemnik nečesa, s čimer ga obdarujete, vesel, je to večji užitek kot dobiti darilo."

PREBERITE TUDI: 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.