Slovenija
81521 ogledov

Tako po zadnjih podatkih kaže z uskladitvijo pokojnin

razno 25.03.09 starejsi gospe, sprehod, bergle, upokojenci; foto:Sasa Despot Saša Despot
Po trenutno dostopnih podatkih bi bila februarska uskladitev pokojnin 8,8-odstotna.

Trenutno kaže, da bo uskladitev pokojnin 8,8-odstotna, kar je več od napovedi. Za dokončen izračun manjka še en mesečni podatek o plačah.

Pokojnine se vsako leto februarja uskladijo po formuli, ki jo predvideva zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pri izračunu, za koliko se bodo zvišale pokojnine, se seštejeta 60 odstotkov rasti plač v preteklem letu in 40 odstotkov inflacije v preteklem letu.

Pri plačah manjka še podatek za decembrske plače. Včeraj je statistični urad objavil, da je bila rast plač v obdobju od januarja do novembra lani v primerjavi z istim obdobjem predlani 9,8-odstotna. K dvigu pokojnin bi plače, če bi bil to končni podatek, prispevale 5,88 odstotne točke.

Inflacija je decembra v primerjavi z decembrom lani znašala 4,2 odstotka, a pri izračunu uskladitve pokojnin se upošteva povprečna rast cen od januarja do decembra v primerjavi z enakim obdobjem leto prej. Ta povprečna inflacija je lani znašala 7,4 odstotka. Inflacija bo k rasti pokojnin prispevala 2,96 odstotne točke, to je končni podatek.

Skupaj bi bila februarska redna uskladitev pokojnin po trenutno dostopnih podatkih 8,8-odstotna. To je občutno več od napovedi, ki se bodo letos prvič upoštevale že pri januarskem izplačilu. V sredo, 31. januarja, bodo upokojenci namreč prvič prejeli predhodno usklajeno pokojnino na podlagi napovedane rasti plač in inflacije, predhodna uskladitev bo znašala 8,2 odstotka.

Sredi februarja bodo na podlagi podatka o višini decembrskih plač lahko izračunali, koliko bo znašala letošnja redna uskladitev pokojnin. Ta bo nato izplačana konec februarja, pri pokojnini za februar bo izveden še poračun pokojnine za januar, tako da bo finančni učinek enak, kot da bi se pokojnina redno uskladila že 1. januarja.

Doslej se januarja predhodna uskladitev ni opravila, se je pa februarja vedno opravil poračun še za januar.

Pri izračunu usklajene pokojnine je treba upoštevati, da je bil novembra in decembra izplačan dodatek v višini 1,8 odstotka pokojnine, ki pa se pri izračunu usklajene pokojnine ne bo upošteval. Novo višino pokojnine je tako treba izračunati od pokojnine brez dodatka, ki je bila nazadnje izplačana oktobra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar MS
    MS 10:44 23.januar 2024.

    Antivaxer, tebe očitno ne hebe samo virologija! Močno te hebe tudi osnovnošolski procentni račun! A nismo presenečeni! Pač antivaxerska izobrazba!

  • Antivaxer 10:26 23.januar 2024.

    "To je občutno več od napovedi" 5€! Dobrih 5€ več bodo dobili tisti, ki imajo okrog 850€ penzije. To je občutno več! S tem denarjem bodo lahko kupili recimo ¾ škatle lepila za lepljenje proteze...