Slovenija
165 ogledov

Tako poskušajo izigrati davčne blagajne

Davčna blaganja v frizerskem salonu V. L.
Če so do sedaj samo opozarjali, se s ponedeljkom začne zares. Nadzorniki finančne uprave bodo začeli izrekati globe vsem zavezancem, ki še ne bodo vključeni v sistem davčnih blagajn, so sporočili s Fursa. Dvojne blagajne, računi za nič evrov, čudne številke... vsega tega se poslužujejo nekateri.

Poleg tistih, ki še niso vključeni v sistem, bodo nadzorniki globili tudi zavezance s programskimi in vsebinskimi nepravilnostmi pri potrjevanjev računov. Poleg zavezancev bodo od prvega februarja kaznovali tudi ponudnike programske opreme, ki nimajo ustreznih računalniških programov.

Nadzore bodo opravljali na podlagi podatkov, ki jih na Furs pošiljajo zavezanci v postopki davčnega potrjevanja računov, na osnovi ugotovitev na terenu, pozorno bodo preverjali še tiste zavezance, ki so izjavili, da po novem poslujejo izključno negotovinsko, na primer gradbenike in serviserje. 

Nadzorniki bodo upoštevali tudi analize podatkov iz aplikacije za potrošnike "Preveri račun", prek katere potrošniki javljajo informacije o zavezancih, ki ne izdajajo računov, informacije o tem, ali zavezanci izdajajo račune iz sistema davčnih blagajn ter informacije o tem, ali se podatki na preverjanem računu ujemajo s podatki, ki jih potrošniku v postopku preveritve, sporoča finančna uprava.

Zavezanci se sistemu poskušajo izogniti na tri načine

  • Dvojne blagajne:  Kot ugotavljajo na Fursu, med najbolj pogoste napake spada nepravilna uporaba programske rešitve, ki omogoča izbiro možnosti za izdajo davčno potrjenih ali nepotrjenih računov.

Primer dvojne blagajne | Avtor: FURS FURS

  • Račun za nič evrov: Drugi najpogostejši primer je ta, da  se podatki z računa, izdanega potrošniku, ne ujemajo s podatki, ki jih davčna blagajna posreduje informacijskemu sistemu Fursa. Primer: namesto, da bi bil račun poslan v potrditev v višini 3,7 evra je bil v višini 0,00 evrov. 
  • Primer računa za nič evrov | Avtor: FURS FURS
    Kaj še ugotavljajo?

Račun brez davčne blagajne | Avtor: Bralka Bralka

Poleg teh nadzorniki Fursa ugotavljajo tudi primere davčno nepotrjenih računov  (izdanih ob prekinitvi povezave), ki niso potrjeni v zakonskem roku dveh oziroma desetih dneh od izdaje računa, izdaje računov brez oznake blagajnika, kar pomeni, da blagajnik nima ustrezne davčne številke, zavezanci nimajo potrjene vezane knjige oziroma izdajajo stare paragonske bloke. 

Potrošniki preverijo vsaj en račun na sekundo

Pomemben vir ugotovljenih nepravilnosti so tudi podatki o preverjanju računov z mobilno aplikacijo "Preveri račun", ki si jo je na telefone preneslo že 64 tisoč potrošnikov in po kateri so preverili že več kot 1,6 milijona računov. Preverijo vsak trideseti račun, izdan iz davčne blagajne, na sekundo vsaj enega, so sporočili s Fursa. 

Veliko zanimanje za nagradno igro

V manj kot štirih tednih so v Fursovi nagradni igri Vklopi razum, zahtevaj račun!, potrošniki oblikovali že 78.000 paketov z ustreznim številom davčno potrjenih računov, s katerimi se je mogoče potegovati za denarne nagrade. Finančna uprava bo v nagradni igri, v kateri lahko sodeluje vsak, ki bo zbral 10 računov različnih izdajateljev, do konca leta razdelila 124.000 evrov.




Komentarjev 29
  • dandoo 22:46 01.februar 2016.

    Tebi bi morali ulično razsvetljavo pred hišo izklopiti, asfalt po kateri se voziš odstraniti, prepovedati hojo po pločniku, ko boš rabil kakšno pomoč (policija, gasilci, zdravniki,...) zaračunati,...

  • Ludvik Miholic 16:01 28.januar 2016.

    mirac kaj ti fantazirasDELAL SEM 20 LET V DRZAVNI FIRMI A OD 20 LET MI NI DRZAVA PČACEVALA V SOCIALNE PRISPEVKE NITI V POKOJNINO NO NE SAMO MENI TUDI DRUGE JE OKROG PRENESLA A DANES DELAM ZE 5 LET ...prikaži več NA CRNO IN PLACUJEM SI SAM V POKOJNINSKI SKLAT TER V ZDRAVSTVO PA ZASLUZIM POPRECNO NA DAN 300 EVROV DELA IMAM NA PRETEK CE BI DELAL 24 UR NA DAN NEBI MI ZMANJKALO DELA ZA SE 10 LET IN ZAKAJ BI DELAL ZA DRZAVO CE DRZAVA SAMA KRADE JAS SI VSAJ ZASE PLACUJEM PRISPEVKE A VI IDIOTI PA KAR DELAJTE ZA 400 EVROV MESECNO IN PLACUJTE S TO PLACO VSE RACUNE JAS NEBI NIKOLI VEC BIL POSTEN V SLOVENIJI KER SO ME UKRALI PET LET DELAVNE DOBE ALI STE SEDAJ ZADOVOLNI

  • mirac 15:38 28.januar 2016.

    Kaznovati vsakega, ki to počne. V opozorilo vsem. In vsi pošiljati račune na FURS, le tako bodo obrtniki in vsi vedeli, da je treba delati tako kot je treba. Nekdo spodaj je napisal v smislu "da se vtika nos v ...prikaži več druge". ja preveč smo balkanizirani in mislimo, da je goljufanje edini način življenja. No ja, nekaterim je, zato pa je treba take bolj nadzirati in jih usmerjati. Saj z kakšno kaznijo si bodo že vse skupaj zapomnili.