Slovenija
21159 ogledov

Pozor, spet nevihte: Tako se bodo gibale

vreme nevihta neurje oblaki dež Profimedia
Pred nami je dan, ki prinaša plohe in nevihte. Niso izključna niti krajevna neurja z močnimi nalivi in točo.

"Danes čez dan bo pred vremensko motnjo v nižjih plasteh ozračja z jugovzhodnimi do južnimi vetrovi pritekal postopoma toplejši zrak, v višjih plasteh ozračja pa z nekoliko okrepljenimi jugozahodnimi do zahodnimi vetrovi postopoma nekoliko hladnejši zrak. Nestabilnost ozračja bo s tem čez dan postopoma naraščala. Vpliv oslabljene vremenske motnje bo prehodno povečan v večernih urah, ko bo od severa Slovenijo prehodno zajel prvi večji padavinski pas s pogostejšimi okrepljenimi nevihtami oz. nekoliko večji linijski nevihtni sistem. V noči na torek pa predvidoma pričakujemo še en nevihtni pas od zahoda, ki bo zajel predvidoma predvsem jugozahodni del države," piše vremenski portal Ciklon.si.

Danes bo največ jasnine in sončnega vremena v dopoldanskem času v južnem delu države. V severni polovici se bodo krajevne padavine, predvsem kot plohe, pojavljale že od jutra. Čez dan se bodo krajevne plohe in nevihte začele pojavljati tudi v južnejših predelih države, kjer popoldne lahko nastane kakšna močnejša nevihta. 

Gibanje padavin lahko spremljate TUKAJ.

Bolj pestro bo vremensko dogajanje spet v večernih urah. "Obsežnejši pas neviht bo od severa s pomikanjem nevihtnih celic v smeri jugozahod/zahod-severovzhod/vzhod prehodno zajel večji del države. Vmes se bodo pojavile tudi močnejše nevihte! V prvem delu noči se bo nevihtna aktivnost v večjem delu države umirjala. V jugozahodnem delu države in tudi na slovenski obali pa se predvidoma ob novem padavinskem pasu iz smeri Italije lahko v nočnih urah pojavi tudi še kakšna nevihta," o tem, kje lahko pričakujemo nevihtno aktivnost, pravijo pri Ciklon.si.

"Danes popoldne se v južnem, jugovzhodnem in deloma tudi v osrednjem delu države lahko ob močnejših nevihtah pojavi tudi kakšno krajevno neurje z močnimi sunki vetra, močnimi nalivi in točo! Krajevna neurja z omenjenimi pojavi bodo ob nevihtah možna tudi v večernih urah predvsem v severnem in severovzhodnem delu države. Zvečer se ob liniji neviht s severa pričakuje tudi močnejše sunke nevihtnega piša, ki lahko predvsem v severovzhodnem delu države dosegajo hitrosti okoli 70 km/h. Močnejši sunki nevihtnega piša bodo ob nevihtah možni tudi ponoči v jugozahodnem delu države," opozarjajo.

Kako kaže v prihodnjih dneh?

Na Agenciji RS za okolje pravijo, da bo jutri dopoldne dež ponehal, delno se bo razjasnilo. V sredo bo deloma sončno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Pretežno oblačno s plohami in nevihtami bo tudi v četrtek in petek, predvsem v popoldanskem času. Od sobote naprej kaže na bolj stabilno in postopno tudi bolj vroče poletno vreme. V začetku prihodnjega tedna se bodo najvišje dnevne temperature gibale med 30 in 35 °C. 

vreme daljša | Avtor: ARSO ARSO

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.