Slovenija
16806 ogledov

Tako se bomo upokojevali po novem

Pokojnina Profimedias
Poslanke in poslanci so sprejeli novo pokojninsko zakonodajo.

Državni zbor je je s 46 glasovi za in enim proti sprejel pokojninsko novelo, ki naj bi zagotovila boljšo socialno varnost upokojencev in hkrati z mehkimi ukrepi zvišala delovno aktivnost med starejšimi delavci. Dopolnila opozicije pa so zavrnili. Novela bo začela veljati 1. januarja 2020.

Zvišal se bo odmerni odstotek

Novela, ki je usklajena med socialnimi partnerji, bo v šestih letih moškim zagotovila dvig odmernega odstotka za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe z zdajšnjih 57,25 odstotka na 63,5 odstotka. Za ženske tak odmerni odstotek že velja, vendar bi se brez sprememb znižal. Tako za moške kot za ženske se odmerni odstotek zvišuje tudi za 15 let zavarovalne dobe, in sicer s 26 na 29,5 odstotka.

Z zvišanjem odmernih odstotkov se bo zagotovilo tudi zvišanje drugih pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, saj se pravice odmerjajo v odvisnosti od odmernih odstotkov, ki se uporabljajo pri odmeri starostne pokojnine. Poleg starostne se bo tako zvišala tudi odmera vdovskih, invalidskih in družinskih pokojnin ter nadomestil iz invalidskega zavarovanja.

Za vsakega otroka višja pokojnina

Pokojnina se bo za vsakega otroka povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Pri tem je postavljen pogoj, da se upravičenka ali upravičenec ne upokoji predčasno.

Upokojenec | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri t. i. dvojnem statusu novela določa, da zavarovanec, ki ostane v zaposlitvi po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev, poleg plače prejema tudi 40 odstotkov pokojnine, po preteku treh let pa 20 odstotkov. Z namenom, da bi zavarovanci ostajali v zavarovanju tudi po dopolnjenem 40. letu pokojninske dobe, je poleg tega določeno, da se pokojnina zviša za tri odstotke na letni ravni, pri čemer se za vsakih šest mesecev dopolnjene pokojninske dobe prišteje 1,5 odstotka. Po dozdajšnji ureditvi se je prištel en odstotek na vsake tri mesece.

Ali se splača upokojiti še letos?

Ob vprašanju, ali se bolj splača upokojiti letos ali v prihodnjem letu, je državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič popoldne pri obravnavi vloženih dopolnil odgovoril, da prihodnje leto.

Dopolnila, ki so jih vložili v Levici, SDS in NSi, so zavrnili. Po enem od dopolnil Levice bi člen, ki ureja dvojni status, črtali. Po njihovem mnenju namreč vnaša razlike med tistimi, ki bodo še lahko delali po 40 letih pokojninske dobe, in tistimi, ki tega ne bodo mogli. V SDS pa so želeli z dopolnilom stimulacijo za ostajanje v delovni aktivnosti še zvišati, in sicer s 40 na sto odstotkov. V NSi pa so si prizadevali, da bi na novo odmerili pokojnine, ki so bile odmerjene po letu 2013.

Projekcije demografskih sprememb

Projekcije za Slovenijo po opozorilu vlade napovedujejo intenzivne demografske spremembe. Prebivalstvo naj bi se staralo hitreje kot v večini drugih držav članic EU, razlogi za to pa so manjše število rojstev kot v preteklosti in podaljševanje trajanja življenja.

Projekcije po navedbah vlade kažejo, da naj bi izdatki za pokojnine leta 2070 dosegli 14,9 odstotka bruto družbenega proizvoda, kar nas uvršča pod sam vrh držav članic EU. Razlogi za to naj bi bili poleg zgodnjega izstopa s trga dela še povečanje števila starejših prebivalcev, zmanjšanje števila delovno sposobnih, nizke projekcije delovne aktivnosti starejših, podaljševanje življenjske dobe in podaljševanje obdobja v upokojitvi. Število upokojencev naj bi se do leta 2070 povečalo za približno 20 odstotkov, zavarovancev pa naj bi bilo približno 16 odstotkov manj, navaja vlada.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • sam50 09:57 30.november 2019.

    Res je,da se rodnost pravih Slovencev zmanjšuje,se pa zato povečuje uvoz tako imenovanih migrantov,ki se množijo kot zajci in mogoče je le še vprašanje časa,kdaj bomo prisiljeni prevzeti njihov jezik in kulturo.....

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 21:28 29.november 2019.

    Nujno je potrebno z zakonom prepovedati prispevke. Osebni račun je rešitev, da se znebiš lopovov.

  • Avatar praufo
    praufo 19:46 29.november 2019.

    vse samo nekaj zvišujejo medtem ko se kriza bliža neizbežno, odvisni smo od nemčije, oni pa avtomobilov ne znajo delat, lepo vas prosim, oni so čisti luzerji, največ škode je pa spet naredila puklasta stara baba, ki je bila na ...prikaži več čelu ... katastrofa