Slovenija
6551 ogledov

Tako se je na napad medveda odzval Šarec

Marjan Šarec Epa
Po napadu medveda na 80-letno žensko zgodaj danes zjutraj v kraju Vrh pri Želimljah v Občini Škofljica se že pojavljajo prvi politični odzivi.

Tako sta se prek Twitterja že odzvala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in premier Marjan Šarec. Zadnji je ministrico pohvalil za predlog interventnega zakona o odvzemu medveda in volka.

Medved Slovenija Ista medvedka naj bi napadla že prejšnji teden, izdana je odločba za odstrel

Pivčeva je tako tvitnila, da se je zgodilo tisto, česar se je najbolj bala, da je medved je napadel človeka v neposredni bližini naselja. Občanki želi hitro in uspešno okrevanje. "Bodimo previdni, zavedajmo se, da je za uspešno sobivanje potrebno spoštovanje, a tudi ohranjanje pravega ravnovesja," je dodala.

Premier Šarec pa je zapisal: "Vse ima svoje meje, tudi skrb za okolje. Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč, ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo."

Zato je ministrica Pivec po njegovem prepričanju ukrepala pravilno in predlagala interventni zakon, ki ga je v proceduro nato kljub ne povsem usklajenim stališčem vložilo okoljsko ministrstvo. "Vsega ne moremo rešiti, se pa moramo truditi," je dodal Šarec.

Medved v Vnanjih Goricah Slovenija 15 kilometrov od Ljubljane medved napadel človeka

Odzval se je tudi minister za okolje Simon Zajc, ki je prav tako izrazil obžalovanje zaradi dogodka nad Želimljami. "Sobivanje je žal porušeno, tudi zaradi ustavitev rednih odvzemov iz narave, ki jih predlaga ministrstvo za okolje in prostor. Upam, da bo v prihodnje več posluha za strokovne argumente in da do takih dogodkov nikoli več ne pride," je zapisal na Twitterju.

Predsednik državnega zbora, nekdanji kmetijski minister Dejan Židan je na Twitterju izrazil bojazen, "da bo zaradi hiperpopulacije prišlo do prve smrtne žrtve". "Tedaj tistih, ki so tako odločno proti odstrelu, ne bo nikjer, krivi pa bodo tisti, ki niso mogli izpeljati reguliranja števila živali," je zapisal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • forex 17:14 22.junij 2019.

    G. Šarec A zato so morali kmetje kadavre pred parlament pri pripeljat? A takrat ste pa ignoriral opozorila?, Da vas ni sram mnogo drobnice je bilo pokncane zaradi zveri ker niste poskrbeli za odstrel. Zdaj je za zvonjenje po toči. ...prikaži veči. Kakšen PV pa ste?

  • iztok47 16:03 22.junij 2019.

    Vesna Dolšak-prav vprašam se iz kje pišeš take,iz 9 nastropja Lj ali drugega mesta z pogledom na Bolnišnico polje:,-)

  • jan47 15:16 22.junij 2019.

    V civilizirani državi (npr. KANADA) bi tako medvedko z mladicem/mladiči vred preselili, Slovenci smo pa pač narod divjakov in pobijemo vse, kar nam je na poti. Upam, da bo čez 100 let bolje, če bo sploh še živel kakšen cistokrven Slovenec.