Slovenija
2665 ogledov

Tako se je odzvala slovenska politika

nasilje Washington Kapitol Epa
Slovenski politiki so dogajanje v Washingtonu označili kot žalostno, šokantno in kot napad na demokracijo. Nekateri v dogajanju vidijo tudi lekcijo za Slovenijo.

Premier Janez Janša je v angleščini tvitnil, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. "Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo - z leve ali desne - so VEDNO napačni," je zapisal Janša.

Na dogajanje se je na Twitterju odzvala predsednica opozicijske SD in evropska poslanka Tanja Fajon, ki je dogajanje označila za napad na demokracijo. "Prizori iz Washingtona so šokantni. Nasilje in uničevanje je nesprejemljivo. Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati," je še zapisala.

Podobno se je odzvala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi), ki je prav tako tvitnila, da so svobodne volitve najpomembnejši institut demokracije. Posnetki iz Washingtona so po njenih besedah najmanj zaskrbljujoči, predvsem pa žalostni. "Še kako pomembno je, kaj človek spregovori v javnosti. Vsaka izgovorjena beseda ima svojo težo. Besede Trumpa so nevarne. Volitve v ZDA so bile demokratične in svobodne. Regularnost so potrdila tudi sodišča," je zapisala.

nasilje Washington Kapitol | Avtor: Epa Epa

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin je v odzivu v angleščini zapisal, da so prizori, ki prihajajo iz ZDA, globoko zaskrbljujoči. Po njegovi oceni takšni dogodki ogrožajo temeljne vrednote v celotnem demokratičnem svetu. Dodal je, da trdno verjame, da lahko izvoljeni predsednik Joe Biden povrne vero v demokratični proces.

"Ker mu niso našli neobstoječih glasov, je našel razjarjeno in vandalsko množico. Žalostno in nevredno demokratične države," pa je o Trumpu na Twitterju zapisal evropski poslanec Milan Brglez (SD).

Za koordinatorja Levice Luku Mesca dogajanje ni presenečenje, saj je Trump "tej norosti" pot tlakoval štiri leta. "Na srečo je tole danes njegov labodji spev. Lekcija pa je, da ne smemo nikoli ničesar več imeti za samoumevno," je še dodal.

Dejan Židan (SD) je na Twitterju zapisal, da so vzrok za današnje dogodke v ZDA "spodbujanje sovraštva, laži, polresnice, podtikanja in hujskanje". Po njegovi oceni je to opomin za Slovenijo, saj "slovensko vlado vodijo ljudje, ki v Trumpu vidijo vzornika", zaradi česar je po njegovi oceni konstruktivna nezaupnica nujna.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Albatroz 09:21 07.januar 2021.

    V Sloveniji bodo demonstracije za spremembo jezika in imena države saj je več kot 1/2 južnopriseljencev ki se ne odrekajo svojim navadam

  • gregor51 08:54 07.januar 2021.

    Tanja Fajon, ki je dogajanje označila za napad na demokracijo. "Prizori iz Washingtona so šokantni. Nasilje in uničevanje je nesprejemljivo. Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati," je še zapisala. a ni to una k ruši vlado ..