Svet
26446 ogledov

V napadu na kongres štirje mrtvi, Trumpa morda čaka najhujša sramota v zgodovini ZDA

Protesti Kapitol Washington zasedba trump
1/25
Epa
V nasilnem vdoru privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa na poslopje ameriškega kongresa so umrle štiri osebe.

Ženska, katere identitete še niso objavili, je umrla, ko je množica skušala vdreti skozi zabarikadirana vrata kongresne dvorane, pred katerimi so bili kongresni policisti, ki so streljali na nasilneže. Žensko so odpeljali v bolnišnico, kjer je umrla. Mediji poročajo, da naj bi šlo za Ashli Babbitt, Trumpovo podpornico in veteranko letalskih sil.

Šef policije Washingtona Robert Contee je pojasnil, da so umrle še tri osebe, in sicer ženska in dva moška. Kot navaja CNN, je šlo v teh treh primerih za zdravstvene težave.

V prerivanju je bilo ranjenih najmanj 14 policistov, od tega dva huje. Enega so protestniki potegnili v množico, kjer so ga napadli, drugi pa je utrpel hujše poškodbe obraza, ko ga je zadel izstrelek.

nasilje Washington Kapitol | Avtor: Epa Epa

Policija je aretirala najmanj 52 ljudi, od tega 26 na območju kongresa, in sicer zaradi kršenja policijske ure, nedovoljenega vstopa in obtožb v povezavi z orožjem. Policija je zaplenila nekaj kosov orožja in odkrila tudi dve bombi. Ena je bila nastavljena pred sedež demokratske stranke v Washingtonu, druga pred sedež republikanske stranke. Na območju kongresa so v vozilu odkrili tudi puško in molotovko.

Trumpovi privrženci so zavzeli kongres v času zasedanja za potrditev zmage demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. januarja. Nad kongres jih je poslal Trump s pozivom, naj gredo in odstranijo šibke kongresnike. Trump ne priznava poraza na volitvah in trdi, da je šlo za prevaro, v kar je prepričal tudi svoje podpornike.

Odgovornost za nasilje Trumpu pripisujejo tudi nekateri republikanci, saj je predsednik med svojim govorom pred začetkom zasedanja kongresa podpornike poslal nad kongres s pozivom, naj odstranijo šibke kongresnike. Poleg tega že dva meseca zavaja podpornike s trditvami o volilnih prevarah, ki jih ni mogel dokazati na sodiščih, ker jih ni bilo.

Washington nasilje Kapitol | Avtor: Profmedia Profmedia

Ameriški kongres zavrača ugovore na izid predsedniških volitev

Ameriški senat po odstranitvi Trumpovih podpornikov nadaljuje z razpravo pred potrditvijo izida predsedniških volitev 3. novembra. Senatorji so najprej s 93 glasovi proti šestim zavrnili ugovor na izid volitev v Arizoni. Poleg ugovora na izid v Pensilvaniji so možni še ugovori na izide v drugih zveznih državah. Pred nasiljem je ugovore napovedalo 12 senatorjev, pri Arizoni jih je potem ostalo le šest.

Predstavniški dom lahko glasuje o ugovorih svojih republikancev šele, ko senat konča s svojim delom, kar pomeni, da se bo zasedanje nadaljevalo še več ur.

Spremenilo se ne bo nič in podpredsednik ZDA Mike Pence bo na koncu procesa pred obema domovoma kongresa objavil rezultat izida glasovanja elektorjev, ki je bilo opravljeno že 14. decembra in na katerem je demokrat Joe Biden dobil 306 elektorskih glasov proti 232 za Trumpa. Pence nima nobenih pooblastil za vplivanje na izid, kar je priznal tudi javno, preden je izbruhnilo nasilje.

Washingtonu je priskočil na pomoč guverner New Yorka Andrew Cuomo, ki v prestolnico do konca Bidnove inavguracije, ki bo 20. januarja, pošilja 1000 pripadnikov nacionalne garde. Podobno ukrepajo tudi druge zvezne države ZDA.

Washington nasilje Kapitol | Avtor: Profimedia Profimedia

"Trumpa 'počasi zapušča pamet'"

V ozadju kongresnega zasedanja se vrstijo zaskrbljujoče novice iz Bele hiše. Televizija CNN poroča, da Trumpa "počasi zapušča pamet", ker se vse bolj zaveda, da ga krivijo za nasilje. Podobno poroča tudi New York Times, ki navaja neimenovanega predsednikovega svetovalca. Trump naj bi ves dan napeto spremljal nasilje v kongresu in ni bilo mogoče komunicirati z njim.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa
Trumpovo obnašanje je zaskrbelo zaposlene v Beli hiši in ministre, ki pripravljajo odstopne izjave. Namestnica tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Matthews je sporočila, da odstopa s položaja, in dodala, da ZDA potrebujejo mirno tranzicijo oblasti. Pred njo je odstop naznanila šefica kabineta prve dame ZDA Melanie Trump Stephanie Grisham.

Odstope pripravljajo ministri, kar je zaskrbelo vodjo senatne večine Mitcha McConnella, ki jih je preko svoje žene, ministrice za transport Elaine Chao zaprosil, naj ostanejo na položaju vsaj do četrtka, ko se bo položaj umiril. McConnell je isti poziv naslovil tudi na uslužbence Bele hiše.

Odstopno izjavo naj bi pripravljal svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien, njegov namestnik Matt Pottinger, namestnik šefa kabineta Bele hiše Chris Liddell in med drugim tudi McConnellova soproga Elaine Chao.

Televizija CBS ob tem poroča, da so se sestali nekateri ministri Trumpove vlade in razpravljajo o uporabi 25. amandmaja k ameriški ustavi za odstranitev Trumpa s položaja. Za to potrebujejo tudi podpredsednika Pencea, ki bi vladal do 20. januarja.

Napad obsodila tudi Pompeo in Bush ml.

Mike Pompeo je sporočil, da sta nezakonitost in divjanje nesprejemljivo tako doma kot po svetu. "Kriminalce, ki so bili vpleteni v to divjanje, moramo hitro kaznovati. Potoval sem po številnih državah in vedno podpiral pravico do mirnega protesta. Vendar pa nasilje, ogrožanje varnosti drugih, ni sprejemljivo," je sporočil Pompeo.

"Tako se volilne izide zavrača v banana republikah, ne pa v naši demokratični republiki. Zgrožen sem nad lahkomiselnim obnašanjem nekaterih političnih voditeljev po volitvah in nad pomanjkanjem spoštovanja do naših ustanov, tradicij in policije," pa se je na nasilje Trumpovih podpornikov odzval nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši.

Republikanski senator iz Utaha Mitt Romney je dogajanje v kongresu pripisal "ranjenemu ponosu sebičnega človeka in ogorčenju njegovih podpornikov, ki jih je namerno zavajal zadnja dva meseca". "Tisti, ki še naprej podpirajo nevarno Trumpovo igro z nasprotovanjem legitimnim izidom volitev, bodo za vedno obveljali kot sokrivci za napad na našo demokracijo, ki nima primerjave," je sporočil Romney.

nasilje Washington Kapitol | Avtor: Epa Epa

Twitter Trumpu blokiral račun

Twitter se je po zadnji objavi ameriškega predsednika Donalda Trumpa odločil, da mu zapre dostop do računa za najmanj 12 ur. Facebook pa je nato Trumpov račun zaprl za 24 ur. 

Twitterju je bilo dovolj, ko je Trump celo po objavi videa, v katerem je podpornike pozval naj gredo domov, ponovno tvital proti volitvam. "Take stvari se dogajajo, ko se sveta volilna zmaga z veliko večino tako zlobno odvzame velikim patriotom, s katerimi se je predolgo slabo in nepošteno postopalo," je tvitnil Trump in Twitter ga je za 12 ur blokiral.

Ob tem so še opozorili, da mu bodo trajno zaprli račun, če bo nadaljeval kršenje pravil tega družbenega omrežja. "Zahtevali smo umik treh tvitov Donalda Trumpa zaradi ponovljenih in hudih kršitev naše politike integritete. To pomeni, da bo po odstranitvi teh tvitov račun @realDonaldTrump blokiran 12 ur. Če tviti ne bodo odstranjeni, bo račun ostal blokiran (...) Nadaljnje kršitve bodo pomenile trajno ukinitev računa @realDonaldTrump," so sporočili s Twitterja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • kr_en0 02:02 08.januar 2021.

    Drži se trump za razliko nima dvojnih meril kot nas SDS ko so na vsaki strani ki priteka v neomejeni količini keš trebalo bo počistiti to ogabno pokvarjeno skorumpirano elito

  • groffriedrich 17:13 07.januar 2021.

    Ali veste,kaj imata Trump in Janša skupnega?Oba se samemu sebi preveč dopadeta,oba bi za svoj cilj naredila vse ne glede na posledice,oba mislita,da so bile volitve prirejene,oba trdita,da je Trump zmagovalec,nikogar od njiju ni ničesar sram,oba netita razdor med narodom ...prikaži več in na koncu bo oba čakala roka pravice,brez skrbi.Kar seješ,to žanješ in za vsako bolezen rase ena rožica.

  • Avatar Emma_Campbell
    Emma_Campbell 13:58 07.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro 0d doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. Za več p0drobn0sti .... ➤➤➤➤➤ LovesMeetx.Com