Slovenija
28563 ogledov

Pozor, da ne boste plačali več kot je potrebno

slovenija 11.01.11 denar, placevanje z gotovino, euro, denarnica, foto: nik rova Nik Rovan
Zaradi napačne izbire, ko pridete na blagajno, vas lahko boli glava.

Pred potovanjem v tujino je smiselno obnoviti znanje o tem, kje denar menjati in kako je s plačevanjem s karticami. Ne želite si namreč po nepotrebnem delati stroške, kjer jih ni treba.

Čeprav je dandanes uporaba plačilnih kartic pogostejša, kot je bila včasih, je kljub temu smiselno na pot vzeti nekaj gotovine. Pred menjavo gotovine v tujo valuto se je treba pozanimati o veljavnih tečajih, saj nimajo vse banke in menjalnice enakih tečajev. Prav tako je dobro preveriti, ali se bolj splača gotovino zamenjati doma, v menjalnici ob meji ali v državi, kamor ste namenjeni.

Pri uporabi plačilnih kartic vam lahko ponudijo plačilo v lokalni valuti ali plačilo s konverzijo. Ugodnejša je možnost plačila v lokalni valuti, saj se bo preračun v evre izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov. V primeru plačila s konverzijo se namreč menjava izvede po tečaju lokalne banke, ki pa običajno niso ugodnejši od tečajev mednarodnih kartičnih sistemov.

Bankomat | Avtor: Profimedia Profimedia

Previdno tudi pri dvigovanju denarja na bankomatih. "Bankomat v tujini pred dvigom gotovine vedno ponudi dve možnosti, in sicer dvig s konverzijo ali dvig gotovine v lokalni valuti. V primeru, da izberete dvig s konverzijo, bo pri preračunu v evre uporabljen tečaj lokalne banke, ki je lastnica bankomata. V primeru, da izberete dvig v lokalni valuti, bo preračun v evre izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov, ki so običajno ugodnejši kot tečaji lokalnih bank. Zato imetnikom kartic svetujemo, da izberejo dvig v lokalni valuti brez konverzije," svetujejo v Združenju bank Slovenije.

Dodatno je treba biti pri dvigu na tujih bankomatih pozoren na morebitne dodatno zaračunane stroške iz naslova enkratnih nadomestil za dvig gotovine oziroma pribitkov na menjalni tečaj, če se odločite za valutno konverzijo. Prej omenjena stroška se lahko zaračunata zgolj in samo ob izrecnem vašem privoljenju. "Stroški nadomestila gotovine (Surcharge oz. Access Fee) in konverzija z morebitnim pribitkom na menjalni tečaj se lahko pojavita tudi znotraj iste transakcije, zato strankam svetujemo, da pozorno spremljate sporočila na bankomatih," priporočajo v ZBS.

Sredi aprila je stopila v veljavo uredba EU 2019/518, ki govori o obveščanju strank o višini pribitka na referenčni tečaj Evropske centralne banke. Imetniki plačilnih kartic so tako po vsaki opravljeni transakciji, tako na bankomatu kot na prodajnem mestu, obveščeni prek SMS sporočila o višini pribitka. Valute, na katere se nanaša obveščanje, so hrvaška kuna, švicarski frank, madžarski forint, švedska krona, danska krona, češka krona, poljski zlot, bolgarski lev, romunski lev, islandska krona in norveška krona.

Debitna kartica Mastercard | Avtor: Mastercard Mastercard

Na to ne pozabite pred odhodom

V Združenju bank Slovenije priporočajo, da pred odhodom na počitnice preverite veljavnost plačilnih kartic in višino razpoložljivega limita porabe. V primeru daljšega potovanja v tujino je vredno razmisliti, ali bi bilo smiselno limit povišati.

Razmislite, kakšen znesek gotovine je smiselno nositi s seboj. V ZBS svetujejo, da ne nosite večjih zneskov, saj lahko gotovino ob nizkem znesku provizije dvigujete na številnih bankomatih po vsem svetu.

Kot uporabno se lahko izkaže tudi, če vzamete s seboj kartice obeh mednarodnih kartičnih sistemov – Mastercard in Visa. Razširjenost kartic enega ali drugega mednarodnega kartičnega sistema je po svetu različna. Poleg tega lahko znesek, ki ga lahko porabite v okviru svojih zmožnosti, porazdelite na dve kartici.

Dodatno za varnost poskrbite tako, da se naročite na varnostno SMS-sporočilo. V primeru izgube, kraje ali zlorabe boste na telefon nemudoma prejeli obvestilo, da se z vašo kartico dogaja nekaj nenavadnega. V primeru nenavadnih aktivnosti na vaši kartici, takoj pokličite na telefonsko številko, ki je navedena na kartici in je dostopna ves čas.  

Tečaji mednarodnih kartičnih sistemov so dostopni na teh povezavah - Mastercard in Visa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • lada 15:17 03.julij 2021.

    lora đonson ne srat hudić smrdljiv in usran komunist - rdeć prase - pa ne okol govort, da se sprav unmu ćrnemu u smrdljivo in usrano rit in ne kradi delovne Slovence !

  • krucefiks 13:19 03.julij 2021.

    koga prav briga to,tam kjer letuješ pač dvigneš denar ,če si prbit ko jelen pa rabiš denar boš se sekiral kaj ja,na dopust greš odklopljen ,do dopusta si pripraviš kar misliš,tam pa se več ne sekiraš,sam da za domov še ...prikaži veče kaj ostane ha ha ha to pa treba mal pozit

  • Lorraine_Johnson 11:33 03.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦