Slovenija
3083 ogledov

Tako so se na vrhovnem tožilstvu odzvali na Hojsove obtožbe

Aleš Hojs Danijel Novakovič/STA
Na vrhovnem tožilstvu zanikajo očitke o pasivnosti ob grožnjah vladnim predstavnikom in ob protestih.

Do zdaj je bilo vloženih najmanj deset tožilskih aktov

Vrhovno državno tožilstvo je zanikalo navedbe nekaterih predstavnikov vlade, da tožilci ne naredijo ničesar ob napadih nanje. Do zdaj je bilo vloženih najmanj deset tožilskih aktov zoper osumljence kaznivih dejanj, storjenih zoper vladne predstavnike, ki v teh primerih nastopajo kot oškodovanci, pravijo. Zanikajo pasivnost ob nasilju na protestih.

Navedbe, da tožilstvo ne stori ničesar ob izraženih napadih na vladne predstavnike in da se "na tožilstvu v zadnjih dveh letih dogaja popolna pasivnost, popolna nemoč", po navedbah vrhovnega državnega tožilstva ne držijo. Državni tožilci se odzovejo na vsa zaprosila za usmeritve policistov ali kriminalistov, prav tako skrbno preučijo vse kazenske ovadbe in nato sprejmejo svojo odločitev, pravijo.

Da se tožilstvu "v zadnjih dveh letih dogaja popolna pasivnost, popolna nemoč, kar je nesprejemljivo", je sicer v nedeljo na POP TV dejal notranji minister Aleš Hojs.

Storilce prekrškov obravnavajo policisti in prekrškovni organi, ne tožilstvo

Na vrhovnem državnem tožilstvu zatrjujejo, da imajo ničelno toleranco do vseh oblik nasilja. "Treba pa je opozoriti na očitno napačno mnenje, ki je venomer pošiljano v javnost, in sicer, da so državni tožilci tisti, ki preganjajo storilce prekrškov, tudi s področja nasilja. To ne drži. Storilce katerih koli prekrškov obravnavajo policisti in prekrškovni organi," so zapisali.

Policija je po navedbah tožilstva tista, ki zbira vse podatke o dejanjih, ki imajo znake kaznivega dejanja in odkriva storilce kaznivih dejanj: "Šele po popolno zbranih dokazih in opisanih okoliščinah pa je mogoče presojati, ali ima dejanje, ki se nekomu očita, tudi znake kaznivega dejanja".

Le vodja okrožnega državnega tožilstva obveščena o pridržanju dveh osumljencev

Hojs je bil v nedeljo kritičen do tožilstva tudi zato, ker dogajanja na sredinem protestu v Ljubljani naj ne bi prepoznalo kot nasilje.

"Iz poročila vodje Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani izhaja, da dežurni državni tožilci niso bili obveščeni o nikakršnih pridržanjih morebitnih storilcev kaznivih dejanj glede tako imenovanih sredinih protestov, niti jih niso policisti zaprosili za usmerjanje v teh dnevih, na zaprosilo za usmerjanje v eni konkretni zadevi, sicer pred sredinim protestom, pa je bilo policiji odgovorjeno," so zapisali v izjavi za javnost.

Kot pravijo, je bila le vodja okrožnega državnega tožilstva obveščena o pridržanju dveh osumljencev pri zadnjem sredinem protestu, "ki pa sta bila očitno potem izpuščena, ne da bi policisti o tem obvestili dežurnega tožilca". "V medijih so se takrat pojavile informacije o številnih pridržanjih v zvezi s protestom, o katerih pa dežurni državni tožilec ni bil obveščen, niti se pozneje ta informacija ni izkazala kot resnična," so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Vrtnica 15:06 05.oktober 2021.

    Do sedaj ni efektov.

  • Buča Pepa 09:43 05.oktober 2021.

    Hojsi, zdaj bi rad še drek mešal na pravosodnem ministrstvu? Ura bije tika taka!

  • milan654 08:55 05.oktober 2021.

    za te proteste je kriv aleš hojsek in njegova stranka sds da te ni srm