Slovenija
18695 ogledov

Tako so se spremenile cene živil pri nas

Živila Profimedias
Košarica živil v petem popisu cen je v povprečju nekoliko dražja.

Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 10. novembra stala 42,23 evra, kar je 1,17 odstotka več kot ob prejšnjem popisu 24. oktobra. Pri tem se je zmanjšala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico. 

Najcenejša košarica je tokrat stala 40,24 evra, kar je 1,07 evra oz. 2,7 odstotka več od najcenejše košarice ob prejšnjem popisu. Najdražja košarica se je glede na prejšnji popis pocenila za štiri cente oz. 0,1 odstotka na 46,05 evra, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani ministrstva Naša super hrana.

Najcenejša košarica je bila tokrat v Lidlu, najdražja ponovno v Hoferju. Lidlu so sledili Eurospin (41,67 evra), Tuš (41,68 evra), Spar (41,79 evra) in Mercator (41,97 evra) ter Hofer.

Košarica se je pocenila pri Mercatorju in Hoferju, pri ostalih se je podražila.

Razlika med najdražjo in najcenejšo košarico je tokrat znašala 5,81 evra, kar je 1,11 evra manj kot ob prejšnjem popisu.

Novice: Nakupovanje, živila, hrana, trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pregled izbire izdelkov glede na poreklo razkriva, da večina trgovcev ponuja pretežno slovenske izdelke. Pri tem najbolj izstopajo goveje meso, jajca in jogurt, ki so pri vseh trgovcih izključno slovenskega porekla.

Tudi piščančje in svinjsko meso, krompir, jabolka, moka in kruh so pri večini trgovcev slovenskega porekla. Največ izdelkov s poreklom iz EU pa je v kategorijah sladkorja, testenin, masla in sira.

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo približno 68 izdelkov v vseh 15 osnovnih skupinah živil. Največjo ponudbo ima Spar (117 izdelkov), sledijo Mercator (93) in Tuš (84). Manjšo izbiro pa imata Hofer (47) in Lidl (42), najmanjšo izbiro pa ima pa Eurospin (27).

Ministrstvo spremlja cene izdelkov določene kakovosti in porekla v kategorijah pšenične bele moke, belega kruha in testenin, govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja, mleka, tekočega jogurta, sira in masla, jajc, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja. V posameznem popisu spremlja tudi cene nekaterih drugih živil, tokrat so bili to banane, cvetača, zamrznjeni gozdni sadeži, zamrznjen grah, kislo zelje, korenje, limone, mandarine, med, orehi, solata in zelje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • munja 11:29 16.november 2022.

    Rd2 tudi jaz se strinjam, ker te "akcije" kot jih imenujejo trgovci, so lopate peska v oči potrošnikom. Primer: včeraj v trgovini določen artikel takšna cena, danes višja in artikel v akciji, pa smo na isti ceni. Pa saj to ...prikaži več že tako vsi vemo, kako se dela.

  • rd2dmk2 09:56 16.november 2022.

    edino kar bi vlada morala storit je tole prepovedat popuste inakcije. pika. lahko daš popust na iztek roka in to je to. ne pa da objavljajo neke cene iz popuste, ti pa skači kot bolha za akcijami. cena mora bit ...prikaži več podana in to na enoto mase ali volumna da se ve. ne pa štruca kruha x€, ta štruca pa ima 799 g in ne kilograma.

  • PaPajapopi 07:52 16.november 2022.

    Svinjsko se vse draži. Trgovci cene brez sramu vzdigujejo, obenem pa pravijo, da so cene zamrznili. Najbolje je imeti cene v glavi in hoditi od trgovca do trgovca in izbirati, kar pa je za nekatere težavno in to trgovci vedo.