Slovenija
7263 ogledov

Šolsko ministrstvo se je odzvalo na sojenje proti Dušanu Mercu

Dušan Merc Saša Despot
Ko pride do nasilja, je potrebno takojšnje ukrepanje, poudarjajo pri ministrstvu.

Včeraj smo poročali, da se je nekdanji ravnatelj OŠ Prule Dušan Merc znašel na zatožni klopi, ker je dvema devetošolcema zaradi spolnega napada na sošolki onemogočil vstop v šolo. 

"V zadnjih dneh v medijih odmeva primer nekdanjega ravnatelja, zoper katerega na sodišču poteka postopek v zvezi z domnevno nezakonitim ravnanjem," so zapisali na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Jernej Pikalo. Dodajajo, da konkretnega primera ne morejo komentirati, saj postopek še ni zaključen. 

Ničelna toleranca do nasilja

"Na MIZŠ smo mnenja, da mora v Sloveniji obstajati ničelna toleranca do nasilja," poudarjajo pri ministrstvu. "Problematike pojavnosti različnih vrst nasilja v šolah se na ministrstvu zavedamo in jo prednostno rešujemo, saj je zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja eden od temeljnih ciljev vzgoje in izobraževanja. To smo leta 2016 s spremembo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja jasno zapisali tudi v zakon."

Dušan Merc Na zatožno klop Slovenija Nekdanji ravnatelj na zatožni klopi, ker je zaščitil žrtvi?

Poudarjajo, da je, ko pride do nasilja, potrebno takojšnje ukrepanje. "Šola mora takoj, ko na kateri koli način zazna nasilje med vrstniki, ukrepati, in sicer na način, da zaščiti otroka, ki je žrtev nasilja," pravijo pri ministrstvu. "To lahko stori na različne načine, pomembno je, da žrtev nasilju ni več izpostavljena. V pomoč strokovnim delavcem, kako konkretno postopati v primeru pojava nasilja, je Zavod RS za šolstvo s pomočjo zunanjih strokovnjakov v letu 2016 izdal Navodila s priročnikom za obravnavo medvrstniškega nasilja v VIZ."

Usposabljanje strokovnih delavcev

Poleg sistemskih rešitev, na ministrstvu dajejo velik poudarek tudi nadaljnjemu izobraževanju in usposabljanju strokovnih delavcev na področju zagotavljanja varnega in spodbudnega učnega okolja. Kot primer navajajo primer projekt 'Le z drugimi smo', v katerega je vključenih 10.000 strokovnih in vodstvenih delavcev v vzgoji in izobraževanju. "Skupaj z Zavodom RS za šolstvo, Policijo, SVIZ in drugimi deležniki redno organiziramo posvete z namenom iskanja skupnih rešitev za uspešnejše in učinkovitejše ravnanje pri zagotavljanju varnega in spodbudnega učnega okolja," pravijo pri ministrstvu.

Darja Barborič Vesel Zdravje Ničelna toleranca do nasilja? Da, a le za žrtve!

Preženimo medvrstniško nasilje. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dodajajo, da šola skozi različne oblike preventivne dejavnosti in ozaveščanja, ki so izpostavljene tako v obveznem kot razširjenem delu kurikula, senzibilizira učence za prepoznavanje ter ustrezno ukrepanje ob pojavu nasilja.

Posebna spletna stran

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pripravili tudi posebno spletno stran, ki je namenjena vsem javnostim, predvsem pa strokovnim delavcem, vodstvom šol in staršem, da lahko na enem mestu pridobijo uporabne informacije glede zagotavljanja varnega in spodbudnega učnega okolja v sistemu vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. Poleg  zakonodajnih podlag so na strani povzeta in navedena uporabna strokovna gradiva ter primeri ustreznih reševanj različnih dilem na tem področju.

"Varnost in zaščita integritete otrok je in bo vedno naša prva in ključna skrb," še pravijo pri ministrstvu. "K pojavnosti nasilja v šolah pristopamo aktivno, strokovno in resno. Pri tem je pomembno tudi sodelovanje z drugimi pristojnimi institucijami in starši, saj je šola le eno od okolij, kamor je otrok vključen. Dobrobit naših otrok mora biti skrb celotne družbe."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • maresem 12:12 01.december 2018.

  Smrad od kvazi inšpektorja.

 • Avatar ovca
  ovca 06:33 01.december 2018.

  Strinjam se,da imata smrkavca pravico do izobrazevanja-po ustavi.CE JO KORISTITA V SKLADU S PRAVILI,SEVEDA!Dekleti imata pravico do razpolaganja s svojim telesom-po ustavi!Ravnatelj se je PRAVILNO odzval!Vsa cast mu,eden redkih,ki ima "jajca" in,ker ve,kje so postavljene druzbene in ustavne meje!Nasa drzava ...prikaži več pa kot banana republika! Starsi smrkavcev pa naj se zamislijo,kako so vzgajali sinova!Definitivno v skladu,da je sinetu vse dovoljeno.In se pri taksnem dejanju ju starsi podpirajo.KATASTROFA!

 • henrik09 04:31 01.december 2018.

  Potem naj ob vseh teh strokovnjakih tudi začnejo konkretno ukrepat : 1). uvedba izključitve iz šole , v primeru da na drugi šoli ponovi dejanje obvezen mladinski zapor in visoka kazen za starše takega otroka. 2). V zakon o pravicah ...prikaži več otrok ob vsako vpisano pravico zapis tudi obveznega upoštevanja dolžnosti tistega ki se na pravico sklicuje. 3). Javno objavljanje imen in priimkov takih otrok in njihovih staršev z navedbo položaja ki ga ti starši zavzemajo v družbi. IDIOTSKE INŠPEKTORJE PA VEN