Slovenija
2201 ogledov

Tako vas bo v tem tednu poostreno preverjala policija

Radar Saša Despot
Zaradi nacionalne preventivne akcije bo na cestah več policistov.

Agencija za varnost prometa in policija začenjata tretji in zadnji del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala do 18. avgusta. Neprilagojena hitrost je namreč še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, zato bodo policisti po vsej državi poostreno preverjali, ali vozniki omejitve hitrosti upoštevajo.

Zaradi hitrosti letos 31 umrlih

V letošnjem letu policisti beležijo poslabšanje prometne varnosti, tovrsten trend pa se kaže tudi na področju prometnih nesreč, do katerih prihaja zaradi neprilagojene hitrosti, saj je letos zaradi neprimerne ali neprilagojene hitrosti umrlo 31 ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov vseh umrlih. V enakem obdobju lanskega leta je zaradi hitrosti življenje izgubilo 22 ljudi.

Kot so zapisali na spletni strani policije, želijo z akcijo umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšajo tveganje za nastanek prometnih nesreč in težo njihovih posledic. S poostrenim nadzorom želijo voznike opozoriti, naj bodo bolj pozorni na predpisane omejitve.

V lepem vremenu močneje stisnemo na plin

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato vozijo hitreje. V času dopustov je tudi promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje. Policisti zato pozivajo, naj se vozniki na pot odpravijo spočiti, naj gredo od doma pravočasno in naj bodo v prometu strpni in umirjeni.

Dolgoročno želijo s podobnimi akcijami vplivati na udeležence v prometu, da bi spremenili svoj slog vožnje v bolj defenzivnega in umirjenega z upoštevanjem šibkejših udeležencev v prometu. Za lastno varnost lahko največ naredijo vozniki sami, in sicer z doslednim spoštovanjem cestnoprometnih predpisov ter ohranjanjem hitrosti v dovoljenih mejah.

Opisano preventivno akcijo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 17:32 12.avgust 2019.

  Čudi me zakaj ne kontrolirajo bolj avtošol?? Sem se prejšnji teden vozil v križišče pri Žoharu pa se je pripeljala avtošola z črnim golfom inštruktor je visel na telefonu kandidat pa ni vedel kaj narediti!! (mislom,da je bila FORTUNA) Če ...prikaži več bodoče voznike tako učijo sploh ni čudno,da se med vožnjo uporabljajo mobiteli in na vse druge načine kršijo predpisi!! Po moji logiki sta inštruktor in kandidat OBA voznike nikakor pa ni inštruktor sopotnik!!

 • Janez_53 09:06 12.avgust 2019.

  A BOSTE ŽE ENKRAT NEHALI S TEM PODLIM POČETJEM??? Z OBVEŠČANJEM O POLICIJSKIH AKCIJAH DAJETE POTUHO PREPOTENTNEŽEM IN BREZVESTNIM DIVJAKOM! VAS RES NE PEČE VEST, KER REŠUJETE NA TA NAČIN DIVJAKE PRED PLAČILOM KAZNI?

 • NeAnonimni 08:46 12.avgust 2019.

  Neprilagojena hitrost je stalni vir prihodkov za SLO Policijo. In kako so se potiho razpasli stacionarni radarji po ljubljani. Kr grda igra.