Slovenija
11119 ogledov

Regres. Tako se je odločila večina delodajalcev.

dokumenti denar miza evri bankovci
Višina izplačanega regresa je bila skoraj pri vseh delodajalcih višja od zakonske določene.

Po izteku roka za izplačilo regresa za letni dopust (konec junija) so na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) preverili, v kakšni meri se spoštuje določilo zakona o rokih in višini regresa za letni dopust in kakšne višine regresa so bile izplačane po posameznih dejavnostih.

Po zbranih podatkih po sindikatih dejavnosti, članih ZSSS, kar zajema približno 400 delodajalcev, so ugotovili, da v panogah kovinske industrije, elektroindustrije, kovinskih materialov, komunale, gradbeništva, trgovine, kemije, živilske industrije in kmetijstva, prometu in zvezah ter energetike, z izplačili regresa ni bilo težav.

Poravnava PROMO Uporabno Zahtevajte regres za 5 let nazaj! Preberite, kako ...

Višina izplačanega regresa je bila skoraj pri vseh delodajalcih višja od zakonske določene (minimalna plača 1074 evrov). Glede na to, da imajo navedene dejavnosti sklenjene kolektivne pogodbe na ravni države (z izjemo kemije), ki določajo višje minimalne zneske regresa, je bil v marsikaterem podjetju izplačan še bistveno višji regres od minimalnega.

Regres je prejemek, ki ga delavci morajo prejeti vsako leto, ne glede na dejavnost in lastništvo. Neizplačan regres pa je mogoče iztožiti v roku pet let od zapadlosti.

Izplačani regres so tako znašali med 1100 do več kot 2000 evrov. Večinoma so bili bistveno višji od tistih, izplačanih v letu 2020 in tudi višji od lanskih. Zelo majhno število podjetij je del izplačila regresa v skladu z zakonsko možnostjo preneslo v jesen. 

Na ZSSS so delavke in delavce pozvali, da jim morebitne kršitve sporočijo. Predlagali so še, da bi inšpektorat opravljal še nadzor nad delovnim časom. Ugotavili so namreč, da zaradi pomanjkanja delavcev obstoječi zaposleni ne morejo več na dopust, ali pa opravljajo delo preko ur, določenih z zakonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.