Slovenija
27 ogledov

"Takoj sem skočil v vodo"

Jaka Tišov Anže Petkovšek
Jaka, ki je po poklicu strojni mehanik, je le eden od pogumnih Slovencev, katerih zgodbe so postale del projekta Junak Slovenije.

Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Izpit sem opravil pri 18 letih, sicer pa eno leto delam kot reševalec iz vode," nam je povedal 20-letni Jaka Tišov iz Bohinja, ki je v ponedeljek popoldne v Vodnem parku Bohinj iz vode potegnil utapljajočega se otroka.

Kaj takega se mu do zdaj še ni zgodilo, niti takega dogodka v tamkajšnjem vodnem parku v zadnjih devetih letih še ni bilo, je še dejal mladi Bohinjec, ki ga predstavljamo v rubriki Junak Slovenije. Ta poteka četrto leto, drugič pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, strokovna komisija pa bo izbrala največjega junaka zadnjega leta.

Velik stres in hiter odziv

"Tisti trenutek je bil velik stres, a moraš trezno razmisliti, kako in kaj, časa pa ni veliko," pripoveduje Tišov. Otrok je med plavanjem z ene na drugo stran bazena nenadoma postal negiben. Situacijo je Jaka v bazenu opazil sam, zato je bližnjemu plavalcu dejal, naj pogleda, kaj se dogaja. "Videti je bilo, da se ne odziva, zato sem takoj skočil v vodo, ga potegnil ven in začel oživljati," pojasnjuje. Zakaj se je otrok začel utapljati, sicer ni jasno, so pa pozneje s posnetkov ugotovili, da ni najboljši plavalec, da se je morda ustrašil, ker se na polovici bazena ni imel za kaj prijeti, zato ga je najverjetneje zgrabila panika.

Zbrano nadaljeval delo

Jaka priznava, da je bil dogodek stresen, a dodaja, da je delo tisti dan lahko brez težav in stoodstotno pripravljen opravil do konca. Otroka je najprej pregledala dežurna zdravnica, nato pa so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Brez Jakovega oživljanja bi se zgodba lahko končala tragično.

 

 

Če poznate tudi vi kakšnega junaka, nam lahko pišete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.