Slovenija
35 ogledov

Taksa za vikende ostaja

Žurnal24 main
Lastniki počitniških hišic bodo še naprej plačevali pavšalno turistično takso. Z njo se v Kranjski Gori zbere 125, v Bohinju pa 80 tisoč evrov na leto.

Ustavno sodišče RS je zavrnilo pobudo skupine lastnikov počitniških hišic za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona o spodbujanju razvoja turizma in odlokov o turistični taksi.

To pomeni, da bodo lastniki počitniških hišic tudi v prihodnje morali plačevati pavšalno turistično takso. Pobudniki za oceno zakonitosti so menili, da bi moral zakonodajalec opredeliti pojem turističnega območja in določiti, katere občine se uvrščajo vanj.

Pobiranje omenjenih taks je bilo določeno z zakonom o spodbujanju razvoja turizma, ki je bil sprejet leta 2004, uvedli pa sta jo tudi občini Bohinj in Kranjska Gora. Za manjša počitniška stanovanja do 30 kvadratnih metrov morajo lastniki plačati okoli 70 evrov na leto, za stanovanja nad 60 kvadratnih metrov pa od dobrih 146 do okoli 187 evrov. V občini Kranjska Gora s pavšalno turistično takso zberejo 125 tisoč evrov na leto, v občini Bohinj pa 80 tisoč evrov. Kot je povedal kranjskogorski župan Jure Žerjav, je takšno odločitev sodišča pričakoval. "Doslej večjih težav s pobiranjem takse nismo imeli, ves zbrani denar pa namenimo gradnji turistične infrastrukture," je pojasnil Žerjav. Tudi v občini Bohinj denar od takse namenijo urejanju krajev in turistični promociji.

"Odločitev sodišča potrjuje, da smo turistične občine, ki smo predpisale omenjeno takso, imele prav. Lastniki počitniških hišic se morajo zavedati, da s tako zbranim denarjem gradimo infrastrukturo, ki jo tudi oni uporabljajo," je včeraj dejal bohinjski župan Franc Kramar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.