Slovenija
42 ogledov

Takšen bo svet leta 2045

Cyborg Profimedias
Napovedovanje prihodnost je seveda zelo špekulativno, a ko gre za tehnološki napredek in napredno razmišljanje, so pravi naslov raziskovalci v Pentagonu.

Obrambna agencija za razvoj naprednih projektov (Darpa), ki so jo ameriške oblasti oblikovale leta 1958, je "krivec" za nekatere največje inovacije v vojski. Dan danes številne uporabljajo tudi običajni ljudje, denimo navigacija, internet, robotika, …

Kaj torej agencija napoveduje za leto 2045?

Zelo verjetno je, da bodo roboti in umetna inteligenca preoblikovali industrijo, z razvojem dronov bo vse več koristi imela tudi javnost, avtomobili brez voznikov bodo v avto industriji prevzeli primat.

A znanstveniki v Darpi imajo še bolj bujno domišljijo.

Procese bomo nadzorovali z mislimi

Dr. Justin Sanchez, nevroznanstvenik in vodja enega od programov v Darpi, verjame, da bomo kmalu nekatere procese kmalu nadzorovali s pomočjo misli.

"Predstavljajte si svet v katerem lahko za nadzorovanje vašega okolja uporabljate le misli," pravi Sanchez in dodaja: "Pomislite, da bi lahko tako upravljali nekatere naprave v vašem domu, da bi samo s signali iz možganov komunicirali s prijatelji in družino!"

Sanchez poudarja, da Darpa trentuno dela na nevrotehnologijah, ki bi lahko vse to omogočile. Imamo že nekatere primere teh futurističnih premikov v znanosti, kot je denimo vsadek v možgane s pomočjo katerega lahko nadziramo umetno roko.

Materiali bodo trdni kot jeklo, a zelo lahki kot ogljikova vlakna

Stefanie Tompkins, geologinja in vodja Darpinega programa za obrambo meni, da bomo lahko kmalu izdelali izjemno trdne in močne materiale, ki pa bodo tudi zelo lahki. Recimo, da bomo kmalu lahko izdelali material za gradnjo nebotičnika, ki bo trden kot jeklo, a lahek kot ogljikova vlakna.

"Leta 2045 bomo gotovo imeli povsem drugačen odnos na naprave okoli nas," pravi Pam Melroy, nekdanja astronavtka in namestnica vodje Darpe za taktične tehnologije. "Mislim, da bomo z napravami komunicirali glasovno, ne več tipkovnicami ali primitivnimi sistemi za prepoznavnost glasu," še poudarja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • maresem 18:58 12.december 2015.

    ... če bo šlo tako naprej, kot gre zdaj, se 2045 niti pisalo ne bo.

  • maresem 18:58 12.december 2015.

    Kaj bo pa z džihadisti v 2045?

  • neuromouse 18:41 12.december 2015.

    Kako zdaj, a bomo z napravami upravljali z mislimi ali glasovno? :) Glasovno sigurno ne bomo - ker to ponuja premalo privatnosti. Že sedaj lahko "virtualni pomočniki", kot je Siri, veliko pomagajo, pa se ne uporabljajo veliko, ravno iz tega razloga.