Slovenija
41608 ogledov

Takšna je podpora Janševi vladi mesec dni po prisegi

nova vlada RS Saša Despot
Najbolj opazen skok navzgor je uspel predsedniku vlade in prvaku SDS Janezu Janši, ki se je uvrstil na četrto mesto, hkrati je zabeležil tudi največjo rast ocene.

Ocena dela vlade je en mesec po prisegi visoka. Hkrati se to ne odraža tudi pri podpori strankam koalicije - SDS ostaja vodilna, vendar z nižjim rezultatom kot marca, NSi je izgubila dobro odstotno točko, DeSUS beleži praktično enak izid kot pred enim mesecem, najbolj pa je podpora padla SMC, je pokazala anketa Mediane za časnik Delo.

V kombinirani telefonski in spletni anketi, ki jo je Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana za Delo izvedel med 6. in 9. aprilom na reprezentativnem vzorcu 724 polnoletnih prebivalcev Slovenije, je delo vlade kot zelo pozitivno ocenilo 16,3 odstotka, kot pozitivno pa 27,3 odstotka vprašanih. Kot srednje ga ocenjuje 31,9 odstotka, negativno 13,3 odstotka, zelo negativno pa sedem odstotkov anketiranih.

Katero stranko bi volili?

Na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, jih je 18,7 odstotka odgovorilo, da SDS, kar je slabo odstotno točko manj kot marca. Največjo med opozicijskimi strankami LMŠ bi obkrožilo 11,5 odstotka vprašanih, kar je dobri dve odstotni točki manj kot pred enim mesecem.

Sledili bi SD z 8,7 odstotka (dve odstotni točki več kot marca) in Levica s 6,6 odstotka (0,4 odstotne točke manj). NSi je izbralo 3,9 odstotka vprašanih (1,1 odstotne točke manj), SNS 3,2 odstotka (0,7 odstotne točke več), DeSUS 3,1 odstotka (0,1 odstotne točke več) in SAB 2,6 odstotka (1,4 odstotne točke več) vprašanih. SMC je za Piratsko stranko (2,2 odstotka), SLS (1,5 odstotka) ter Andrejem Čušem in Zelenimi (1,1 odstotka), izbralo bi jo 0,8 odstotka vprašanih, ker je 1,7 odstotne točke manj kot marca.

Četrtina sodelujočih v anketi ne ve, katero stranko bi volila, še dodatnih sedem odstotkov pa ne bi volilo nobene.

Predsednik ostaja na prvem mestu

Na prvem mestu priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki pa je dobil nižjo oceno kot marca. Na drugem mestu je predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, na tretjem pa novinec na lestvici, zdravstveni minister Tomaž Gantar. Najbolj opazen skok navzgor je uspel predsedniku vlade in prvaku SDS Janezu Janši, ki se je uvrstil na četrto mesto, hkrati je zabeležil tudi največjo rast ocene, poroča Delo.

Komentarjev 31
  • Avatar Leon
    Leon 10:04 13.april 2020.

    SDS v korona kampaniji z državnim denarjem ! https://www.vecer.com/sds-v-koronakampanji-v-mariboru-pa-10156317

  • Naklonsky 11:48 12.april 2020.

    Zanimivo. Še vedno 11,5 odstotkov neuravnovešencev.

  • borut08 11:45 12.april 2020.

    Prefarbani komunist in kriminalec ima veliko pidporo komunistov in politicna policija nadzira,terorizira izvaja psihofizicno nasilje nad drugace mislecimi tako kot vsi jansisti komunisti se kriminalca Kanglerja imamo sedaj na MNZ sekretarja.Mafijska drzava!