Slovenija
2582 ogledov

Takšna je povprečna ženska v Sloveniji

pes, kužek, ženska Profimedia
Tudi o tem, kakšno življenjsko dobo lahko pričakujejo.

V Sloveniji živi 1.045.000 žensk, njihovo najpogostejše ime je Marija, tako se imenuje kar pet odstotkov žensk, je ob lansekm dnevu žena objavil Statistični urad RS.

Hipnoterapevtka Popotnik "Ljudje sebe doživljamo v svetu, ki je naše ogledalo"

Njihova povprečna starost je skoraj 45 let, kar je 3 leta več od povprečne starosti moških. Visoke so povprečno 165 cm, tehtajo pa povprečno skoraj 68 kilogramov.

Med sto ženskami jih je povprečno 52 normalno hranjenih, 30 čezmerno in 13 debelih. Večina žensk se rekreira okoli 2 uri na teden, skoraj vsak dan uživa sadje in zelenjavo. Okoli 81 žensk med stotimi ne kadi.

Surs

 

Tri od štirih mame

Ženske po podatkih Sursa v Sloveniji v povprečju živijo 7,5 leta dlje kot moški, povprečna starost v 2018 umrlih žensk je bila 81,6 leta. Največ jih umre zaradi srčno-žilnih bolezni. V Sloveniji v 2018 rojena deklica je lahko ob rojstvu pričakovala, da bo, ob enakih življenjskih razmerah, dočakala 84 let, kar je 5,7 leta več kot v Sloveniji istega leta rojeni fantek.

"Med starejšimi od 14 let so tri od štirih mame, med temi pa je največ takih, ki so mame dvema otrokoma," opisujejo.

Med sto ženskami v Sloveniji je povprečno 28 takih, ki imajo dokončano terciarno izobrazbo, to je vsaj višješolsko stopnjo izobrazbe,  med sto moškimi v Sloveniji je takih povprečno 20.

Sicer pa ima največ žensk v Sloveniji srednješolsko izobrazbo, okoli 45 odstotkov. Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih žensk v Sloveniji je po začasnih podatkih za 2018 znašala 1.709 evrov, kar je 127 evrov manj od povprečja za moške.

Mesec marec v okviru projekta Glas generacije namenjamo ženskam; učiteljicam, popotnicam, zdravnicam, medicinskim sestram, športnicam, igralkam, cvetličarkam, trgovkam, pevkam, mamicam, babicam, sestram, prijateljicam, ženam ... Teme bodo predvsem spremembe, ženska moč in ženski vpliv na vsa področjih življenja. Projektu lahko sledite TUKAJ.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.