Slovenija
4510 ogledov

Kakšna temperaturna razlika, za 40 stopinj Celzija!

Dež
Še pred enim tednom so zjutraj namerili -21 stopinj Celzija, danes pa so bile temperature kot sredi poletja.

Podatki samodejnih merilnih postaj kažejo, da je bila jutranja temperatura med 5.30 in 6.00 v Dobličah pri Črnomlju kar 18 stopinj Celzija. Precej toplo je bilo tudi v Novem mestu, kjer  so namerili 17 stopinj Celzija, v Hrastniku, na Letališču Cerklje ob Krki, v Mariboru in Podčetrtku, kjer se je živo srebro že zgodaj zjutraj povzpelo do 16 stopinj Celzija. Pod ničlo je bilo le na Kredarici, kjer so namerili -2 stopinji Celzija.

Spomnimo, pred dobrim tednom so šle temperature krepko pod ničlo, ko so namerili celo le -21 stopinj Celzija.

Mraz Polarni mraz Slovenija Temperature do -21 stopinj Celzija. Ja, v Sloveniji! Zima Vreme Slovenija Uau, kakšno temperaturno nihanje

Pri vremenskem portalu Neurje.si pravijo, da so takšne jutranje temperature normalne za sredino poletja ...

Vremenoslovci sicer za danes napovedujejo oblačno vreme. "Padavine bodo čez dan zajele vso Slovenijo," pravijo pri Agenciji za okolje. "V vzhodnih krajih jih bo malo. Popoldne in zvečer bodo padavine oslabele. Meja sneženja bo sprva visoko, proti večeru se bo spustila do nadmorske višine okoli 1000 m. Jugozahodni veter bo dopoldne pričel slabeti. Temperature bodo večinoma od 6 do 14 Celzija."

Ponoči se bo od severovzhoda hladilo, meja sneženja se bo do jutra v večjem delu Slovenije spustila do nižin. "Ponekod bo prehodno zapihal severovzhodni veter, na Primorskem zjutraj šibka burja," napovedujejo pri Arso.

Jutri bo sprva oblačno s padavinami, ki bodo popoldne ponehale, prav tako burja na Primorskem. Temperature bodo po napovedih Arsa večinoma od -1 do 4, na Primorskem od 6 do 11 Celzija.

OPOZORILO
Jugozahodnik bo v višjih legah sprva presegal hitrost 100 km/h, ponekod po nižinah pa 70 km/h. Dopoldne bo začel slabeti.

Zaradi odjuge in velike količine novega snega je v gorah velika nevarnost snežnih plazov.

V četrtek zjutraj se bodo na zahodu ponovno začele pojavljati padavine, ki se bodo čez dan širile nad osrednjo in južno Slovenijo. "Po nižinah bo večinoma deževalo," še pišejo pri Arso. "Pihal bo jugozahodni veter."

Petek bo deževen

V petek bo oblačno in deževno, ob morju bo pihal jugo. "Od zahoda nas bo dosegla nova vremenska motnja, ki bo v soboto prešla Slovenijo," napovedujejo pri Arso. "Za njo se bo ohladilo, od jugozahoda se bo nad srednjo Evropo in zahodno ter severno Sredozemlje in severozahodni Balkan razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo tu tudi v torek, v sredo pa bo slabel."

Dopoldne se bodo na zahodu pojavljale padavine, ki se bodo nato širile proti vzhodu. "Po nižinah bo v glavnem deževalo," še pišejo pri Arso. "V soboto, po prehodu hladne fronte, se bo meja sneženja spustila do nižin. "

V začetku prihodnjega tedna bo suho in hladneje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2