Slovenija
55741 ogledov

Takšne naj bi bile nove cene bencina in dizla

Bencinska črpalka Saša Despot
V torek se bodo znova spremenile cene bencina in dizla.

Vlada je po poplavah v začetku avgusta bistveno znižala trošarino (pri dizlu za kar sedem centov) in tako preprečila spremembe cen. Če bodo trošarine in formule za izračun ostale enake, kolegi pri Mojih financah ocenjujejo, da bo prišlo do manjše podražitve tako dizla kot bencina.

Obe gorivi sta se namreč na mediteranskih trgih, ki se upoštevajo v formuli, v zadnjih dveh tednih podražili, poleg tega pa je evro v primerjavi z dolarjem izgubil približno odstotek vrednosti.

"Ob takšnih premikih na trgih pričakujemo, da bo v torek cena bencina znašala nekaj več kot 1,52 evra," napovedujejo. Zdaj  je cena 1,511 evra za liter.

Pri dizlu kolegi z Mojih financ ocenjujejo, da bo v torek liter stal približno 1,575 evra, torej za približno dva centa več kot sedaj (1,558 evra). Pri iztočenih 50 litrih bi bila v tem primeru razlika manj kot evro.

Izračun je narejen ob predpostavki, da vlada ne poseže v trošarine oziroma druge dajatve.

Ceni bencina in dizla sta reguliran v mestih in ob regionalnih cestah, ne pa na avtocestah in hitrih cestah, kjer liter bencina in dizla stane okrog 1,85 evra. Regulirana cena se spremeni vsak drugi torek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • SlavkoKrizman 19:07 27.avgust 2023.

    Vse za pohlep in nastavljanje riti EU in amerikancem...

  • Ender3 19:00 27.avgust 2023.

    EU proti Dolarju je kar dosti izgubil. Kar je nepričakovano in nerealno. Potem vsemu sledi ostalo.