Slovenija
1726 ogledov

"Takšne napade na slovenski jezik obsojamo"

Avstrija mejni prehod Profimedia
Zveza slovenskih organizacij (ZSO) je v torek obsodila spletno objavo koroške veje mladinske organizacije avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), v kateri so člani podmladka pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem pozivali k ustavitvi "slovenizacije", kar je povzročilo nemalo razburjenja.

Predsednik ZSO, ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je v izjavi za javnost zapisal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da se tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ, v tem primeru koroški podmladek svobodnjakov, "skuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta vselej bila del koroške identitete".

Mladi zastopniki svobodnjakov so volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

"Takšne napade na slovenski jezik in slovensko kulturo odločno obsojamo in jim bomo vselej aktivno nasprotovali," je sporočil Jug.

Kot poudarja Jug, je žalostno, da po "toliko desetletjih skupnega življenja na Koroškem nekateri še vedno niso dojeli, da je slovenščina obogatitev za deželo in njihovo prebivalstvo".

V ZSO so pri tem poudarili, da so zelo ponosni na vse tiste, predvsem mlajše koroške Slovenke in Slovence ter prijatelje in prijateljice slovenske narodne skupnosti, ki so na socialnem omrežju Instagram, kjer je bil poziv objavljen, odločno in aktivno nasprotovali trditvam podmladka svobodnjaške stranke.

Hujskaško akcijo mladih svobodnjakov je zavrnila in obsodila tudi glavna kandidatka zelenih Olga Voglauer, ki je v svoji objavi zapisala: "Pustimo to hujskanje nad slovensko narodno skupnostjo in praznujmo kulturno raznolikost in dvojezičnost v naši deželi," poroča manjšinski portal avstrijske radiotelevizije ÖRF.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 08:39 09.februar 2023.

  V Borovljah slišiš več in lepšo govorico v Slov.jeziku kot sredi Ljubljane, Velenja, na Jesenicah in v Mariboru ...na Ptuju pa prebivalci znorijo ko slišijo ceco, srbsko mater ! Radio FM je rezerviran za balkansko glasbo sredi Slovenije, Koncerti vsi ...prikaži več iz Balkana, športniki iz Balkana, družine iz Balkana...to je naša realnost, zato raje poglejte kaj se doma dogaja.

 • marijan7 19:47 08.februar 2023.

  A se po slo mestih še sliši slovenska govorica ? To pač nikogar ne zanima v balkanskih Butalah .

 • mirror 18:07 08.februar 2023.

  Vedno pred avstrijskimi deželnimi volitvami se avstrijski svobodnjaki navidezno spravijo nad Slovence. Pač nabirajo politične točke. Naši pa takoj skočijo do stropa. To je njihova folklora. Koroška je del Avstrije in ne Slovenije. Priložnost izgubljena ne vrne se nobena.