Slovenija
1301 ogledov

Takšne posledice bo kmalu čutila Luka Koper

Luka Koper MatijaJanežič
Prav hitro se lahko zgodi, da se bodo kontejnerji nakopičili.

Potem ko je promet čez Sueški prekop zaradi nasedle ladje 25. marca obstal, se je v petih dneh na obeh straneh prekopa nabralo kar 367 ladij. Zamude v pristaniščih bodo tako kljub temu, da je v ponedeljek promet čez prekop spet stekel, velike.

"Ker večji pomorski prevozniki ocenjujejo, da bo za vsak dan, ko je bil promet skozi kanal zaustavljen, trajalo vsaj dva dni, da se zamude nadoknadijo, lahko pričakujemo večje zamude v prometu še nekaj tednov po sprostitvi prometa skozi kanal. Več prevoznikov se je tudi odločilo, da svoje ladje preusmerijo okoli Afrike, kar bo poti dodalo tudi do dva tedna. Tako bo prišlo do zamikov prihodov ladij v namembna pristanišča, kar bo povzročalo težave v pristaniščih v naslednjih tednih," je poudarila Tina Cvahte Osjteršek s fakultete za logistiko mariborske univerze.

Trenutno sicer teh posledic še ni čutiti, dodaja Cvahte Ojsterškova. Da je temu tako, so v ponedeljek povedali tudi v Luki Koper, kjer posledic zapore Sueškega prekopa še ne čutijo, jih je pa pričakovati v prihodnjih dneh.

Video Svet Drama z ladjo v Sueškem prekopu le končana

Kontejnerji bi se lahko začeli kopičiti

Igor Jakomin s fakultete je medtem dejal, da v koprsko pristanišče preko Sueškega prekopa po pravilu prihajata dve kontejnerski ladji iz Azije in lahko se zgodi, da bosta v pristanišče prišli hkrati. "Kapacitete, ki jih ima koprsko pristanišče, pa dveh tako velikih ladij ne more raztovoriti hkrati, saj imajo omejene terminalske kapacitete in omejene vlakovne kapacitete zaradi železniške infrastrukture," je ponazoril.

Opozoril je, da se torej lahko prav hitro zgodi, da se bodo kontejnerji nakopičili in če potem pride še nova ladja, ki je že v plovbi iz Daljnega Vzhoda, bo trajalo kar nekaj časa, da bo tok poslovanja postal spet normalen, sinhroniziran in brez zastojev. "Učinki se bodo multiplicirali in jih bomo v oskrbovalni verigi občutili še mesece," poudarja Jakomin.

Višji stroški pošiljanja blaga?

Lahko pride tudi do tega, da se bodo stroški pošiljanja blaga zvišali. "Plovila, ki potujejo iz Singapurja v Rotterdam prek Rta dobrega upanja, so se za celotno potovanje soočila z dodatnimi stroški v višini 400.000 dolarjev na plovilo," ocenjuje Darja Topolšek s fakultete.

Na fakulteti za logistiko izpostavljajo še stroške obratovanja ladje, ki mora več dni čakati na prehod preko Sueza, saj kljub čakanju nenehno ustvarja stroške. Ti so po Jakominovih besedah lahko od 10.000 dolarjev na dan za majhne ladje do več kot 100.000 dolarjev dnevno. "Takšna ladja, kot je nasedla v Suezu, ima strošek med 100.000 in 120.000 dolarjev dnevno," poudarja.

Ob vsem tem je po navedbah Cvahte Ojsterškove dodatna težava že siceršnja neuravnoteženost dostopnosti praznih kontejnerjev, saj je ti ne vračajo dovolj hitro, kar draži kontejnerski prevoz. Novi zastoji pri dobavi do končnih kupcev bodo verjetno cene še zvišali, ocenjuje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.