Slovenija
58844 ogledov

Zato bo kmalu vse rdeče, ena regija pa morda zelena

Ljubljana
1/4
Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Čeprav Slovenija po zastavljenih kriterijih spada v oranžno fazo, bomo jutri teden po zaprtju države začeli z ukrepi iz rdeče faze, ki bodo veljali za celotno državo.

Včeraj je bilo sicer dnevno povprečje novih okužb v zadnjih sedmih dneh 932, a je to povprečje varljivo, saj vključuje podatke za velikonočni ponedeljek, ko je bilo le 272 novih okužb, sicer pa so ponedeljkove številke v zadnjih tednih okrog tisoč, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje približno za sto nižje.

Velik skok na slabše lahko tako pričakujemo, ko bodo v torek dopoldan objavljene ponedeljkovi podatki o številu novih okužb.

Zemljevid regij kaže, da sta primorsko-notranjska in savinjska že v rdeči fazi, primorsko-notranjska se približuje črni fazi.

Še tri oziroma štiri regije so blizu prehodu v rdečo regijo: osrednjeslovenska, jugovzhodna Slovenija in zasavska, blizu meje je tudi goriška, a je tam število novih okužb v upadu.

Najboljše so trenutno razmere v obalno-kraški regiji, ki je prav na meji rumene faze in v padajočem trendu, kar pomeni, da bi danes lahko izpolnila pogoje za zeleno fazo. Sorazmerno dobre so razmere še v pomurski in posavski regiji.

Primerjava včerajšnjih podatkov s podatki 29. marca kaže, da so se takrat zelo prizadetih regijah goriški in obalno-kraški razmere bistveno izboljšale, medtem ko je stanje v savinjski ostalo nespremenjeno. Zelo pa se je poslabšalo stanje v primorsko-notranjski in v posavski regiji, tudi v pomurski je poslabšanje kar očitno.

Hrvaška se nam približuje

Stanje v soseščini kaže, da se nam je Hrvaška po številu okužb zelo približala. Na Madžarskem število odkritih okužb pada, a je še vedno občutno višje kot pri nas. Krivulji v Avstriji in Italiji padata, medtem ko pri nas in na Hrvaškem rasteta. Za primerjavo smo vključili še Nemčijo in Švedsko.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • Ender3 14:34 11.april 2021.

    Očitno imamo semaforizirano politiko, ki bolj kot na barve, določa časovni interval, da nam ohranja kaos. Nesposobni, vplivajo na delovanje sposobnih. !

  • supreme 10:41 11.april 2021.

    Gonte se v 3pm

  • jate 10:12 11.april 2021.

    no vidite ,da se naša obalna kraška regija približuje zeleni..očitno smo se že prekužili in zdaj bo mir in tako bo sledilo še po ostalih delih po SLO..

Sorodne novice