Slovenija
58862 ogledov

Zato bo kmalu vse rdeče, ena regija pa morda zelena

Ljubljana
1/4
Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Čeprav Slovenija po zastavljenih kriterijih spada v oranžno fazo, bomo jutri teden po zaprtju države začeli z ukrepi iz rdeče faze, ki bodo veljali za celotno državo.

Včeraj je bilo sicer dnevno povprečje novih okužb v zadnjih sedmih dneh 932, a je to povprečje varljivo, saj vključuje podatke za velikonočni ponedeljek, ko je bilo le 272 novih okužb, sicer pa so ponedeljkove številke v zadnjih tednih okrog tisoč, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje približno za sto nižje.

Velik skok na slabše lahko tako pričakujemo, ko bodo v torek dopoldan objavljene ponedeljkovi podatki o številu novih okužb.

Zemljevid regij kaže, da sta primorsko-notranjska in savinjska že v rdeči fazi, primorsko-notranjska se približuje črni fazi.

Še tri oziroma štiri regije so blizu prehodu v rdečo regijo: osrednjeslovenska, jugovzhodna Slovenija in zasavska, blizu meje je tudi goriška, a je tam število novih okužb v upadu.

Najboljše so trenutno razmere v obalno-kraški regiji, ki je prav na meji rumene faze in v padajočem trendu, kar pomeni, da bi danes lahko izpolnila pogoje za zeleno fazo. Sorazmerno dobre so razmere še v pomurski in posavski regiji.

Primerjava včerajšnjih podatkov s podatki 29. marca kaže, da so se takrat zelo prizadetih regijah goriški in obalno-kraški razmere bistveno izboljšale, medtem ko je stanje v savinjski ostalo nespremenjeno. Zelo pa se je poslabšalo stanje v primorsko-notranjski in v posavski regiji, tudi v pomurski je poslabšanje kar očitno.

Hrvaška se nam približuje

Stanje v soseščini kaže, da se nam je Hrvaška po številu okužb zelo približala. Na Madžarskem število odkritih okužb pada, a je še vedno občutno višje kot pri nas. Krivulji v Avstriji in Italiji padata, medtem ko pri nas in na Hrvaškem rasteta. Za primerjavo smo vključili še Nemčijo in Švedsko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ender3 14:34 11.april 2021.

    Očitno imamo semaforizirano politiko, ki bolj kot na barve, določa časovni interval, da nam ohranja kaos. Nesposobni, vplivajo na delovanje sposobnih. !

  • supreme 10:41 11.april 2021.

    Gonte se v 3pm

  • Avatar jate
    jate 10:12 11.april 2021.

    no vidite ,da se naša obalna kraška regija približuje zeleni..očitno smo se že prekužili in zdaj bo mir in tako bo sledilo še po ostalih delih po SLO..