Slovenija
20473 ogledov

Toliko prodajalcev laže o izvoru sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava Profimedias
Inšpektorji so v nadzoru sadja in zelenjave na stojnicah največ neskladnosti ugotovili pri označevanju. V treh primerih so hrano uničili.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v nadzoru kakovosti, označevanja in sledljivosti sadja in zelenjave na stojnicah izvedla 84 pregledov pri 52 izvajalcih dejavnosti. Največ neskladnosti so ugotovili pri označevanju, navajanju porekla in sledljivosti.

Poostren nadzor je potekal od 11. maja do 15. julija, največ nepravilnosti pa so ugotovili pri predpisanih označbah (24 odstotkov), sledi nepravilno navajanje porekla (15 odstotkov) in neustrezno zagotavljanje sledljivosti (10 odstotkov), so za STA pojasnili na upravi.

Inšpektorji so izrekli 31 upravno inšpekcijskih ukrepov, za ugotovljene kršitve pa so uvedli skupaj 56 prekrškovnih postopkov. Pri prvih so izrekli največ opozoril, in sicer 20, izdali so osem odločb, v treh primerih pa so se odločili za uničenje. Tako so uničili 53 kilogramov češenj, 22,5 kilograma jagod in 18,8 kilograma marelic. Za to sadje, ki je bilo v nadzoru tudi največkrat pregledano, namreč ni bilo dokazov o sledljivosti.

Problem sledljivosti

Inšpektorji so bili posebej pozorni na zavajanje potrošnikov glede navajanja porekla. Poleg pravilnega označevanja in kakovosti so preverjali tudi izpolnjevanje splošnih higienskih pogojev na mestu prodaje in posebnih pogojev zaradi pandemije covida-19; pri tem nadzoru so sodelovali v koordinirani akciji z drugimi organi - finančno upravo in tržnim inšpektoratom.

Na stojnicah, tudi teh ob cestah, so inšpektorji preverjali identifikacijo izvajalca dejavnosti (ustrezna označenost prodajnega mesta in ustrezna registracija zavezanca), pravilnost oznak sadja in zelenjave, kakovost, sledljivost in izpolnjevanje ustreznih higienskih pogojev prodaje.

V primeru navajanja, da je pridelovalec iz Slovenije, so inšpektorji poleg dokumentacije (izdaja in nabava) preverjali pridelke tudi na mestu pridelave (stanje pridelkov, čas obiranja, način transporta), če je bilo to potrebno. Pregledali so zavezance v pridelavi, ki svoje pridelke prodajajo, in trgovce, ki pridelke ponujajo. Preverjanje se bo po napovedi uprave še nadaljevalo.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 12
  • david193 09:21 01.september 2021.

    Enkrat sem bil slučajno prisoten pri tem kako ponudniki ponujajo vse domače, potem pa kar naenkrat ni bilo več. Na tržnici se je namreč razvedelo da se po njej sprehaja inšpektot in tisto kar je bilo 1 minuto prej še ...prikaži več slovensko je kar naenkrat postalo uvoženo😏

  • krucefiks 23:44 30.avgust 2021.

    kupujte sadje in zelenjavo od domačih oz. naših kmetov ,sledljivost v trgovinah je dosledna dokler ni gužve,pol se začnejo dopusti pa naval kupcev,roba se vozi kot zmešana in preprosto trgovc ne sfolga,pa ostanejo deklaracije ena in ta iste ,take zadeve ...prikaži več treba poslovodja redno kontrolirat ,ker drugače ne gre

  • rd2dmk2 18:07 30.avgust 2021.

    spoštovani komentatorji in bralci , pred leti je nek moj znanec naredil test, šel v trgovino nakupil vse sorte jabolk, ki so bile na prodaj , jih prinesel domov, jih narezal na koščke in olupil lupino in dal nam poskusit. ...prikaži več pa nagrado, kdor ugane sorto . vse ponujeno je bilo enakega okusa-- brez okusa. ste pa sami krivi, ker jeste z očmi, ne pa z usti.. moj doma na vrtu pridelan jabolk je super, samo moram pa prznat, da ni za vegane..