Slovenija
8464 ogledov

Takšni so bili stroški propadlih digitalnih bonov za starejše

Denar, evri Profimedia
Izdaja digitalnih 67 bonov za starejše bo stala več kot 150 tisoč evrov. Stroški pa lahko še narastejo, saj sta se dva izvajalca izobraževanj za starejše odločila za tožbo.

Janševa vlada je uzakonila digitalne bone za mladino in tudi za starejše. Mladi so po 150 evrov dobili takoj, starejši od 55 let pa bi jih po izvedenem izobraževanju. Čeprav nova vlada tem digitalnim bonom ni bila naklonjena, ministrica Emilija Stojmenova Duh jih je celo označila za napako, niso takoj ustavili razpisa za izobraževanje starejših. Slovenski regionalni razvojni sklad, ki je izvajal razpis, je izbral izvajalce, ti so začeli iskati ljudi, ki bi izvedli predavanja, sklepali pogodbe za najem prostorov ter zbirali prijave kandidatov za izobraževanja. Ker je bilo mest le pet tisoč, upravičencev pa približno 750 tisoč, je to pripeljalo do kaosa.

Služba za digitalno preobrazbo je 25. avgusta, torej več kot sto dni po menjavi oblasti, ukazala, naj se se aktivnosti ustavijo, nato pa so razpis razveljavili.

"SRRS je sklenil poravnavo z 18 izvajalci, 2 izvajalca pa poravnave nista želela skleniti. Z 18 izvajalci so se sklenile poravnave na način, da so se priznali dokazani stroški, ki so nastali do zaustavitve aktivnosti. Pri sklenitvi poravnav je s svojimi neobveznimi mnenji sodelovalo tudi državno odvetništvo," so nam pojasnili na službi za digitalno preobrazbo.

Zahtevano izobraževanje je uspelo pred razveljavitvijo razpisa zaključiti vsega 67 starejših od 55 let, ki so dobili vsak po 150 evrov vreden bon, skupaj torej 10.050 evrov. Stroški z razpisom in izobraževanji pa so 15-krat višji. Sklad, ki je izvajal razpis, je dobil plačilo v znesku 45 tisoč evrov, poravnava za izvajalce, ki so sklenili dogovor pa znaša 103.460 evrov. Stroškov zaradi tožb dveh izvajalcev, ki nista želela skleniti poravnave, pa ni mogoče napovedati. Za en izdan bon v vrednosti 150 evrov je bil tako strošek več kot 2200 evrov.

"Javni razpis za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle stare 55 let ali več kot izbiro izvajalcev v okviru tega razpisa je vodil Slovenski regionalni razvojni sklad (SRRS), ki je kasneje z izvajalci sklenil tudi pogodbe. Posledično je SRRS vodil postopke poravnav, medtem ko Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo ni bila pogodbena stranka," so nam še pojasnili v službi za digitalno preobrazbo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • sam1 10:05 19.december 2022.

    Tisti,ki je stroške povzročil,naj jih tudi poravna.....

  • bobubob 10:33 18.december 2022.

    Kolikšni so bili in še bodo stroški, povezani s 'cepljenjem'! Če štejemo smrti, poškodovano zdravje tisočev, mrtvorojeni in poškodovani novorojenci, genske poškodbe prihodnjih rodov, gospodarska in finančna (vse fiat milijarde, zmetane v ta genocid ) škoda, danes še vedno skrita ...prikaži več psihosocialna bomba, politična škoda (pravi)desnici, tone in tone zavržene plastike v okolju...dejansko huje, kot Hirošima in Hitler skupaj. Da ne? Eh, z večino je vedno tako - mora zaboleti lastna rit, da spozna.

  • lojs 09:53 18.december 2022.

    mislim, da je ministrica zrela za interpelacijo, kjer bo razložila, zakaj je ustavila projekt ... kandidaton na koncu niti najmanj ne bi bili 700.000, ker vemo kakšna je starostna struktura upokojencev, kar se pa tiče izvajalcev, gre pa v večini ...prikaži več primerov za ljudske univ., ki imajo več ali manj pogodbene zunanje izvajalce in ki so še kako delali pri pripravi dokumentacije, osebno sem govoril s predstojnikom ... to je bil res velik nateg