Slovenija
2022 ogledov

Takšni so ukrepi v domovih za ostarele v Sloveniji

Dom za ostarele Profimedia
Minister Janez Cigler Kralj je danes vsem DSO v Sloveniji poslal navodila.

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da je na Hrvaškem prišlo do prvega vdora v DSO v Đakovu. Novih okužb v DSO v Sloveniji do današnjega dne ni bilo. 

"Situacija na Hrvaškem je precej burna, ukvarjajo se kar z obsežnim izbruhom na območju Zagreba, velik obseg izbruhov je v Slavoniji, kjer je več ranljive populacije," je povedala namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager. "Hrvaška se sooča z izbruhi po državi, ki so posledica druženj, porok in drugih podobnih trenutkov, ko ljudje ne spoštujejo predpisanih pravil."

Covid-19: UKC Maribor Covid-19 Slovenija Tudi današnji podatki o novih okužbah v Sloveniji zaskrbljujoči

Hrvaška kaže vzpon - včeraj so imeli 85 primerov, v zadnjih dneh se število giblje med 50 in 90 primerov na dan. "Trend kaže navzgor," je poudarila Čakš Jagerjeva. "Ocena tveganja se pripravlja na dveh parametrih, prvi je 14-dnevna kumulativna incidenca, drugo je skupno število testov na milijon prebivalcev. Zagreb vendarle predstavlja tveganje."

Minister za delo Janez Cigler Kralj je danes na vse DSO poslal poziv na dosledno izvajanje vseh ukrepov. Sprejeli so odločitev, da zaenkrat domov z enotnim navodilom ne zaprejo. 

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus Slovenija Rozman: Bojimo se, da že imamo drugi val

"Najranljivejše skupine so starejši, zato je pomembno, da se do njih obnašamo odgovorno," je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič. "Iščemo ravnovesje med ukrepi, ki bodo zmanjšali možnost okužb, in pravico do osebnega stika."

Opozorila je, naj ljudje ne hodijo na obiske v DSO, če imajo kakršne koli znake okužbe respiratornih obolenj ali v primeru, ko so imeli rizične kontakte oz. bili v rizičnih območjih.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Vlada potrdila te novosti na meji Slovenija To bo treba predložiti ob prihodu iz Hrvaške na rumenem seznamu

"To odločitev lahko sprejmejo posamezna vodstva DSO na podlogi lokalne epidemiološke slike in v sodelovanju z epidemiologi," je povedala Ribičeva. "Spoštovanje ukrepov pomeni, da nam je mar za sočloveka, tako da ohranjamo varno razdaljo, nosimo maske in spoštujemo higieno kašlja."

Covid-19 Koronavirus Slovenija Okužbe tudi v večjem trgovskem podjetju in več gostinskih lokalih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.