Slovenija
24108 ogledov

Zadnji podatki: Dve številki bodeta v oči

nošenje mask na prostem Saša Despot
Na velikonočno nedeljo je bilo opravljenih bistveno manj testiranj kot prejšnjo nedeljo.

V nedeljo je bilo opravljenih 1536 testov PCR, s katerimi je bilo potrjenih 283 novih okužb. Pozitivnih je bilo tako 18,4 odstotka opravljenih testov. Opravljenih je bilo tudi 1269 hitrih testov.

V primerjavi s prejšnjo nedeljo je bilo opravljenih bistveno manj testov, če gledamo skupno število testov. V nedeljo, 28.marca je bilo namreč opravljenih 6795 hitrih testov in testov PCR, včeraj pa samo 2805. Če primerjamo samo podatek o hitrih testih, vidimo, da je bilo včeraj opravljenih slabih 75 odstotkov manj hitrih testov kot pred tednom dni. 

Če je samo število včeraj potrjenih okužb (283) za pet pozitivnih testov manjše kot prejšnjo nedeljo (288), pa se je delež pozitivnih testov PCR povečal. Včeraj je ta delež znašal 18,4 odstotka, prejšnjo nedeljo pa 16,2 odstotka. 

Včeraj je bilo opravljenih tudi bistveno manj testov kot v soboto, ko je skupno število testiranj doseglo številko 6839. V soboto je bilo ob 2797 opravljenih testih PCR potrjenih 720 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi 4042 hitrih testov. Delež novih okužb je znašal 25,7 odstotka. 

Povečalo se je število hospitaliziranih bolnikov. Teh je v primerjavi z dnevom prej 22 več. Hospitaliziranih je namreč 557 bolnikov s covidom-19, medtem ko jih je bilo dan prej 535. Dve osebi več potrebujeta zdravljenje na intenzivnem oddelku. Takih bolnikov je trenutno 126. V domačo oskrbo je bilo odpuščenih 23 bolnikov.,

Umrlo je sedem ljudi, s čimer se je skupno število umrlih dvignilo na 4082. 

Na ravni države smo po enem od kriterijev že v rdeči fazi, saj se je sedemdnevno povprečje novih primerov dvignilo prek tisoč. Po zadnjih podatkih vlade znaša 1058. Štirinajstdnevno število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev na ravni državi znaša 667,2, kar je malenkost manj kot v soboto. Razmere so še naprej najslabše v goriški in savinjski regiji, najboljše pa ostajajo v posavski in pomurski regiji. 

podatki epidemija covid-19 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Pretresli bodo semafor ukrepov

Ukrepi, zapisani na za zdaj še veljavnem semaforju ukrepov, v rdeči fazi predvidevajo odprte vrtce in prvo triado šole, izvajanje nujnih laboratorijskih vaj za študente. Odprte so nekatere trgovine, avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, muzeji, knjižnice in galerije. Dovoljene so brezkontaktne športne aktivnosti na prostem ter individualna vadba in vadba družin. 

Zna se zgoditi, da se bo vsebina omenjenega semaforja spremenila. Danes se bo namreč sestala strokovna svetovalna skupina pod vodstvom dr. Mateje Logar z namenom prevetritve omenjenega semaforja. 

Do vključno 11. aprila veljajo v državi strogi omejitveni ukrepi, saj se je vlada odločila za krajše zaprtje države. Cilj je zmanjšati pritisk na bolnišnice, ki je predvsem posledica hitrega širjenja angleške različice virusa. 

Komentarjev 3
  • JZekspert 12:44 05.april 2021.

    V oči odeta dva podatka, močno bodeta: 1. infection fatality rate (IFR) delež umrlih po infekciji- za covid-19, t.i. 'drugo kugo': 0,14% 2. število novic v slovenskih medijih o tem marginalnem problemu JZ: 500.000 Če zdaj ne pride do preobrata, ...prikaži več, ko se je zbudil Maribor(!!!), ko ''svetovalna skupina'' pričakuje samo-testiranje otrok, ko nas zapirajo kot podgane, ko vemo, da dobijo zdravniki za laganje po 30.000 bruto na mesec, novinarji po 5.000, potem ga ne bo!! Svobode si ne zaslužimo več!!!

  • Ender3 12:16 05.april 2021.

    V oči bode, sproščanje ukrepov na vzhodu balkana ob nekajkrat slabši epid.sliki. Kako to razumeti, ob tem, da so naši ukrepi konstantni, prekomerni, brez vidnega učinka.

  • radsemastimzmesom 11:35 05.april 2021.

    Ta skropucala, za katera se trudite, samo vi in izkljucno vi razumete.