Slovenija
64355 ogledov

Kdor ima dva otroka, bo dobil do 737 evrov, kdor ima tri pa do 1105

Denar, štetje denarja Profimedia
Vlada je včeraj sprejela Predlog zakona o začasnih ukrepih za omilitev posledic draginje za upravičence do otroškega dodatka, ki prinaša dodatna nakazila vsem, ki prejemajo otroški dodatek. Zdaj je jasno, kakšna bodo nakazila po posameznih razredih.

Parlamentu predlagajo odločanje po nujnem postopku, saj je prvo izplačilo predvideno že decembra, potem pa še januarja in februarja.

Za izplačilo draginjskega dodatka strankam ne bo treba vložiti vloge, zadošča veljavna odločba za otroški dodatek. Draginjski dodatek bo znašal toliko, kot znaša otroški dodatek za prvega otroka v določenem dohodkovnem razredu, v enaki višini pa bo pripadal vsem otrokom v družini (otroški dodatek je za drugega otroka višji kot za prvega).

Kdor ima tri otroke in je v prvem dohodkovnem razredu, bo v treh mesecih prejel 1105 evrov draginjskega dodatka, v petem razredu pa 464 evrov. 

V sedmem in osmem dohodkovnem razredu bodo na boljšem tisti, ki imajo srednješolca, saj zakon določa, da je draginjski dodatek enako kot otroški dodatek za prvega otroka, ta pa je v teh dveh razredih višji za srednješolce do 18. leta. 

Zaradi draginjskega dodatka družine ob naslednji izdaji odločne ne bodo padla v višji dohodkovni razred, saj se po predlogu zakona ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Prav tako se od draginjskega dodatka ne bodo obračunali prispevki in dohodnina.

Izplačilo draginjskega dodatka bo stalo 63 milijonov evrov, 21 letos (decembra) in 42 prihodnje leto. Za zagotovitev denarja bo treba narediti rebalans proračuna za letos in spremeniti proračun za prihodnje leto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • munja 08:08 17.september 2022.

    Kar poglejte si cigane: goli, bosi, umazani, v roki pa tak telefon, da ga komaj držijo. Spet bodo imeli veselice, na katerih bodo streljali z najnovejšim orožjem - bravo Mesečnik, najboljši si. Ti bodo postavili spomenik, pa plesali okrog njega. ...prikaži več Tisti, ki hodijo v službo in plačujejo davke, da bi lahko razmetavate z njihovim denarjem pa ne bodo dobili NIČ !!! Res - bravo vlada.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 21:55 16.september 2022.

    Zopet bodo romi cel mesec pijani njihovi otroci pa še dalje lačni!!

  • onyxx 17:19 16.september 2022.

    Ni res, kar pišete...lahko ima nekdo 4 otroke, pa bo dobil dodatek samo za otroka, ki še ni polnoleten, za ostale, ki so že polnoletni dijaki ali študenti, pa nič