Slovenija
328 ogledov

Takšno odlaganje smeti vas lahko drago stane

smeti Kersnikova ulica Bralka
Vrečke smeti ob podzemnih zbiralnicah kazijo podobo mesta, meni bralec, ki ga moti nevestno vedenje posameznikov. Snaga težavo opaža tudi drugje v mestu.

"Vsak dan se ponavlja ista zgodba s smetmi v centru Ljubljana na Kersnikovi ulici. Vsi stanovalci nimajo Snaginih kartic za odlaganje smeti in potem se dogaja to, kar vidite na fotografijami," nad neustreznim odlaganjem smeti benti bralec. 

Odlagajo, kar ne spada tja

Kot je razvidno s fotografije, posamezniki odlagajo smeti poleg podzemnih zbiralnic v mestu. Težava pa ni samo na Kersnikovi ulici, pravijo v Snagi. "Do težav prihaja predvsem zato, ker nekateri meščani ob podzemne zbiralnice odlagajo odpadke, ki v te zabojnike sploh ne spadajo, ampak je napačno odlaganje udobnejše od pravilnega ravnanja z odpadki (kosovni in drugi odpadki občanov, ki spadajo v zbirni center), ali pa biološke ali mešane odpadke namesto v zabojnik odložijo kar poleg," pojasnjujejo. 

Težave pa imajo tudi s pravnimi osebami, ki bi morale odvoz embalaže, ki nastaja pri opravljanju dejavnosti v trgovinah in lokalih, urediti s posebno pogodbo. Skladno s pogodbo bi morali to embalažo odlagati v posebne vreče, ki jih Snaga ali kdo drug ob dogovorjeni uri prevzame in odpelje. "Žal pa mnogi zaobidejo zakonodajo in embalažo odložijo kar ob podzemne zbiralnice," težavo opišejo v Snagi. 

Trenutno je aktivnih več kot 8000 kartic za podzemne zbiralnice odpadkov, od tega jih je približno tisoč vezanih na pravne osebe. V Ljubljani so podzemne zbiralnice trenutno vgrajene na 61 lokacijah, v letošnjem letu pa načrtujejo vgradnjo še štirih. 

 

 
Komentarjev 2
  • jakec1575 13:37 18.februar 2017.

    sem se pogovarjal s stanovalcem, kako ima omejeno stevilo odpiranj na mesec. pol pa vidis zaposlene iz lokalov, ko pridejo s 5 200 l vrecami in 15 min noter mece. placajo pa isto vsi oz. se kdaj zapolnijo kante in ...prikaži več pol nimajo kam vreci. Ciganarija je tale Slovenija v marsicem. Pol pa pljuvamo po romih. kot da smo kaj boljsi po dusi in eticnih in moralnih vrednotah.

  • moder 13:05 18.februar 2017.

    Zelo nepraktične tele *kante* in bi pričakoval, da bo kaj več prostora sedaj, ga je opa občutno manj,... Sploh pa ko pridejo praznit tele * kante* zaprejo ulico za ves promet,...