Slovenija
27761 ogledov

Takšno vreme nas čaka v naslednjih dveh tednih

sončno vreme zelena jasa v gozdu Profimedia
"Od vzhoda priteka toplejši in vedno bolj suh zrak. Tak tip vremena se bo nadaljeval globoko v junij," se glasi Srednjeročna napoved na Ciklon.si

"Danes in jutri bo povečini sončno. Danes bo verjetnost za krajevne padavine majhna, jutri popoldne pa se bo v severni in zahodni Sloveniji povečala," so zjutraj na Twitterju objavili pri Agenciji za okolje RS (Arso). 

Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26, na Primorskem do 28 °C. Kot zanimivost: Na Primorskem, kjer je bilo včeraj ob burji najtopleje, se je na Letališču Portorož ogrelo do 29,1 °C, v Kopru do 28,6 °C in v Dolenjah pri Ajdovščini do 27,7.

Jutri bo sprva povsod jasno, sredi dneva in popoldne pa bo naraščala spremenljiva oblačnost. Pojavljati se bodo začele krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo verjetnejše v severni in zahodni Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, najvišje dnevne od 24 do 28 °C.

V sredo bo spremenljivo oblačno, plohe in nevihte bodo pogostejše. V četrtek kaže na bolj suho vreme, čez dan se bo delno razjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. "Od petka naprej bo prevladovalo sončno vreme, verjetnost za kakšno ploho bo razmeroma majhna. Kakšno stopinjo hladneje bo," napoveduje Arso. 

"Običajno pod takimi obsežnimi anticikloni nastajajo višinska jedra hladnega zraka, ki delajo preglavice vremenskim prognostikom. Eno takih se nam bo približalo v sredo in bo potovalo skupaj z vremensko fronto nekoliko severneje oz. zahodneje od nas. Verjetno bo sreda najslabši dan v prihodnjem tednu. Nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Ob koncu prihodnjega tedna pa se bo proti Sredozemlju spustilo novo, ki pa verjetno ne bo vplivalo na vreme pri nas, saj bo šel prodor preveč vzhodneje," napovedujejo na vremenskem portalu Ciklon.si /Srednjeročna napoved./

Globoko v junij

Kot so zapisali, nas je vpliv ciklonskega območja nad severnim delom Sredozemlja dokončno zapustil. "Nad Severno Evropo se krepi območje visokega zračnega pritiska, ki sega vse do nas. Nad Sredozemljem pa se zadržuje ciklonsko območje. Od vzhoda priteka toplejši in vedno bolj suh zrak. Tak tip vremena se bo nadaljeval globoko v junij," zapiše Gregor Skok, Ciklon.si.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1