Slovenija
7397 ogledov

Takšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh

Oblaki
Pred nami je suh, še precej jasen dan. Že jutri se bo to spremenilo, je razvidno iz napovedi agencije za okolje.

Na zahodu in v osrednjih krajih bo pretežno oblačno, medtem ko bo drugje sprva še nekaj jasnine. Že popoldne se bo povsod pooblačilo. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Rahle padavine se bodo zvečer pojavljale tudi ponekod drugje po Sloveniji. Sprva bo pihal veter zahodnih smeri, zvečer pa bo zapihal okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. 
Najnižje temperature bodo v alpskih dolinah okoli -4, drugje od -2 do 5, najvišje dnevne od 7 do 14 °C. 

V soboto in nedeljo bo delno jasno, v notranjosti bo občasno povečana nizka oblačnost. V soboto bo pihal vzhodnik, na Primorskem burja. V primerjavi s prejšnjimi dnevi bo nekoliko hladneje. 

Vreme, sneg in veter | Avtor: Profimedia Profimedia

V prvih dneh prihodnjega tedna nas bo prešla hladna fronta. "V ponedeljek se bo od zahoda znova pooblačilo. Na vzhodu bo še suho, drugod pa bo že občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik. V torek bo oblačno s padavinami, meja sneženja se bo spuščala. Trenutno kaže, da bo po nižinah večinoma deževalo," napovedujejo na agenciji za okolje.

V sredo se bo razjasnilo, do konca tedna naj bi sledilo precej sončno in suho vreme. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma med 10 in 15 °C. 

Gore pozimi | Avtor: Profimedia Profimedia

V gorah velika nevarnost zdrsa

Razmere v gorah se bo večinoma suhem vremenu ne spreminjajo preveč. Nevarnost snežnih plazov je večinoma majhna, je pa zato na mestih, ki so zaradi vetra spihana in poledenela, velika nevarnost zdrsa. 

Agencija za okolje opozarja, da je tudi v nižjih hribih in sredogorju pod listjem še vedno precej ledenih zaplat, zato se je treba v hribe in gore odpraviti le z ustrezno opremo in znanjem. "Le na strmih, senčnih pobočjih visokogorja so redka mesta, kjer so posamezne stare klože, ki se lahko pod veliko obremenitvijo splazijo," dodajajo. 

Snežni plaz | Avtor: Profimedia Profimedia

V petek bo meja sneženja na nadmorski višini okoli 1400 metrov. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m pa okoli -5 °C. Pihal bo šibak do zmeren veter, sprva zahodne smeri, popoldne se bo obrnil na severno smer in se okrepil. 

V soboto bo še hladneje, saj se bo temperatura na 1500 m gibala okoli -4 °C, na 2500 m pa okoli -9 °C. Sredi dneva se bo oblačnost predvsem na južnih pobočjih prehodno nekoliko povečala, nekateri nižji vrhovi bodo občasno lahko v oblakih. Pihal bo večinoma šibak veter vzhodnih smeri. 

Nekoliko topleje bo v nedeljo, ko bo na 1500 m okoli -2, na 2500 m pa okoli -6 °C. Veter se bo dopoldne obrnil v jugozahodno smer in bo večinoma šibak. Proti večeru se bo veter okrepil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.