Slovenija
12087 ogledov

Takšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh

Zima
Po rekordno toplem uvodu v novo leto nas čaka takšno vreme.

Današnje jutro je bilo rekordno toplo. "To je zagotovo najtoplejši začetek leta, odkar opravljamo meritve," je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Blaž Šter

"Temperature so bile po pričakovanjih več kot 10 stopinj toplejše od 1991-2020," dodajajo pri vremenskem portalu Ciklon.si. "Kakšne hude spremembe pa zaenkrat še ni na vidiku. Tudi v naslednjem tednu bo še vedno pretoplo za ta letni čas." V drugi polovici tedna bo prišlo do postopnega nižanja temperatur, a bo po nižinah še vedno pretoplo. 

Možnosti za arktične prodore glede na trenutne napovedi vidijo v drugi polovici januarja. "Lahko bi vsaj prehodno prišlo do vdora arktičnega zraka daleč proti jugu, da ne bomo pozabili, kako izgleda snega. Evropski in ameriški izračun imata podobno idejo o sibirskem in anticiklonu nad severnim delom Atlantika, ki blokira zahodne vetrove in prinaša vdor mrzlega celinskega zraka s severovzhoda proti Sredozemlju," pojasnjujejo. 

S čim nam bo postreglo vreme v naslednjih dneh?

V ponedeljek bo na vzhodu države sončno, drugje pa pretežno oblačno. Na jugozahodu bo občasno deževalo, pravijo na agenciji za okolje. Pihal bo jugozahodni veter, ki bo na severovzhodu okrepljen. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 15 °C, na vzhodu do 17 °C. 

V torek se bo povsod pooblačilo, ponekod bo rahlo deževalo. V sredo bo suho, oblačnost se bo čez dan trgala. Temperature bodo še naprej visoke za ta letni čas. 

V četrtek in petek se bo okrepil zahodni do jugozahodni veter. Medtem ko bo v zahodnih in osrednjih krajih več oblačnosti, bo na vzhodu države več jasnine. Na Primorskem in Notranjskem lahko občasno rosi ali rahlo dežuje. Dnevne temperature bodo večinoma od 8 do 15 °C. 

Ob koncu tedna in v nadaljevanju lahko pričakujemo bolj spremenljivo vreme, možne bodo tudi občasne padavine. Nekoliko hladneje bo, saj se bodo dnevne temperature gibale večinoma med 5 in 10 °C. 

dolgoročna vremenska napoved | Avtor: Arso Arso
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2